‘Irlanda a avut o evoluţie foarte bună în programul de asistenţă financiară şi va ieşi din acesta, dar vor exista măsuri pentru a sprijini o ieşire graduală’, a afirmat şeful Eurogrupului în Parlamentul European.

Acesta a adăugat: ‘Nu vă pot dat detalii privind acest sprijin … dar va exista pentru a ne asigura că ieşirea din programul de asistenţă financiară va fi una de succes şi nu temporară’.

Economia irlandeză dă semne de stabilizare în condiţiile în care rata şomajului a început să scadă, iar preţul caselor ar trebui să înceapă să crească în 2013. Analiştii consideră că există potenţial pentru ca Irlanda să-şi revină mai rapidă dacă cererea externă îşi va reveni.

În iulie, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a îmbunătăţit perspectiva de rating a Irlandei până la pozitivă de la stabilă.

În acelaşi timp, S&P a confirmat ratingul Irlandei la ‘BBB plus’, cu două trepte deasupra nivelului investment grade.

Agenţia de evaluare prognozează că datoria guvernamentală a Irlandei va atinge un vârf de 122% din PIB în acest an, dar va scădea până la 112% din PIB în 2016. S&P precizează că aceste estimări includ şi împrumuturile emise pentru a achiziţiona active cu probleme de la băncile irlandeze. Însă, dacă aceste active vor fi vândute mai rapid, datoria guvernamentală a Irlandei ar putea să scadă mai rapid decât se preconizează în prezent.

Salvată de UE, BCE şi FMI la sfârşitul lui 2010, Irlanda şi-a îndeplinit obiectivele stabilite în schimbul ajutorului internaţional şi s-a apropiat de ieşirea din acest program, obţinând în luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligaţiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima ţară din zona euro care revine complet pe pieţele de finanţare, după ce a beneficiat de asistenţă internaţională. Dar, Irlanda are unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din Europa şi a anunţat măsuri de reducere a cheltuielilor şi majorare a taxelor.

SURSA: Agerpres