Această taxă ar viza chiar şi băncile care ‘nu sunt angajate direct în Grecia’, scrie ziarul, citând surse diplomatice de rang înalt şi implicate în dosar.

Potrivit acestui scenariu, sectorul bancar privat va trebuie să ‘contribuie la o răscumpărare a obligaţiunilor greceşti’, afirmă Die Welt, fără să precizeze sub ce formă.

Un summit extraordinar al zonei euro este prevăzut pentru joi la Bruxelles, având ca obiectiv iniţierea unui nou plan de ajutor pentru Grecia.

Potrivit Die Welt, unele persoane influente din FMI doresc ca Fondul să nu participe la noile măsuri de salvare a Greciei. ‘Mulţi membri ai FMI s-au săturat’ de această situaţie şi au exprimat o îndoială serioasă că Grecia va putea să facă – şi la timpul dorit – măsurile economice prevăzute, au indicat diplomaţi europeni citaţi de ziar.

Die Welt, fără să indice de unde vine ideea unei taxe bancare pentru a ajuta Grecia, aminteşte că Germania va preleva începând din toamnă o taxă din profitul băncilor sale pentru a alimenta un fond care ar ajuta instituţiile financiare din ţară în cazul următoarei crize.

Această taxă ar urma să aducă cel puţin un miliard de euro anual fondului, care va conţine la termen 70 de miliarde de euro în care s-ar putea acţiona în cazul ameninţării de faliment a unei bănci considerate de importanţă strategică.

Concret, băncile ţării vor trebuie să verse statului german o parte din profiturile lor, potrivit unei rate aplicate sumei din bilanţ, stabilită în funcţie de mărimea instituţiei şi de gradul de risc al activităţilor sale. Marile instituţii diversificate, ca de pildă prima bancă germană Deutsche Bank, vor plăti mai mult decât băncile mici. Prelevarea va fi plafonată la 20 % din beneficiul net.
SURSA: Agerpres