Când vin pensiile de Paște. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile și salariile angajaților din sectorul public să fie plătite înainte de sărbători. Iar în prezent, se iau măsuri pentru rezolvarea acestei situații.

Conform surselor Antena 3 CNN, la Ministerul Muncii se lucrează la elaborarea unei hotărâri de Guvern, care va fi discutată în ședința Executivului de mâine.

Astfel, se depun eforturi pentru ca pensiile să fie plătite înainte de sărbătorile de Paște.

Este vorba despre aproape cinci milioane de pensionari. Dintre aceștia, jumătate ar fi trebuit să primească banii pe card pe data de 12 mai. Însă acum se depun eforturi pentru ca românii să primească banii înainte de sărbători, pentru a avea bani de Paște.

Cealaltă jumătate a pensionarilor primesc banii prin intermediul Poștei Române.

Când vin pensiile de Paște

Întrebat dacă Poșta Română are capacitatea de a livra toate aceste pensii într-un timp atât de scurt directorul companiei, Valentin Ștefan, a spus că este o provocare.

„Este o provocare și pentru noi, numai că, pregătindu-ne din timp, vom încerca să ne asigurăm că pensiile vor ajunge la toți românii, la toți clienții noștri”, a declarat el pentru Antena 3 CNN.

Perioada în care banii ar trebui să ajungă la pensionari este extrem de scurtă. 1 și 3 mai sunt zile libere pentru angajați, 5 mai este ziua de Paște, iar pensiile erau livrate până pe data de 15 a fiecărei luni.

„Noi vom încerca să începem distribuția de pensii mai devreme decât data stabilită, astfel încât să avem suficient timp încât să le livrăm.

Sigur că aici este și puțină birocrație, câțiva pași administrativi care trebuie luați de diferite instituții: Ministerul Muncii, Ministerul de Finanțe, chiar și de Casa Națională de Pensii.

Și odată ce aceste lucruri sunt puse cap la cap, atunci noi putem să intrăm cu distribuirea fizică.

1 mai și 3 mai nu sunt zile care să ne ajute, fiind zile libere. Şi nu e o problemă doar la Poșta Română, dar și la partenerii noștri. De exemplu, băncile comerciale de unde ne luăm banii.

E posibil să nu îi poată livra, să nu-i aducă la timp, dar încercăm să ne pregătim din timp astfel încât să avem suficienți bani și să livrăm pensiile până de sărbători”, a spus Valentin Ștefan.

Poșta Română, logo
Logo Poșta Română; Sursă: Poșta Română

Practic, acum Poșta Română așteaptă fondurile de la Casa Națională de Pensii. Este însă incert dacă Guvernul va reuși să trimită banii la timp.

„Avem discuții încă de ieri începute cu Casa Națională de Pensii și cu Ministerul Muncii și, cel puțin din discuțiile avute ieri, suntem optimiști și încrezători că banii vor ajunge la timp la Poșta Română și Poșta Română îi va livra la timp către beneficiari.

Structura livrării de pensii este împărțită pe județe, deci fiecare județ are propriul flux logistic, așa că depinde foarte mult de fiecare Casă Națională de Pensii la nivel județean, astfel încât și noi, la rândul nostru, să primim la nivel de județ documentele necesare și banii și să intrăm în distribuirea pensiilor”, a conchis Valentin Ștefan.

Marcel Ciolacu vrea ca pensionarii să își primească banii înainte de Paște

Din cauza minivacanței bugetarilor, există riscul ca unii români să primească pensiile lor abia după sărbătorile Pascale. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va avea discuții cu reprezentanții Poștei Române pentru a se asigura că toți pensionarii își primesc banii înainte de sărbători.

Șeful Executivului a precizat că va solicita Simonei Bucura Oprescu, ministrul Muncii, să inițieze discuții cu toate băncile din România, pentru a evalua ce modificări sunt necesare la convențiile existente.

„O rog pe doamna ministru să vorbească cu toate băncile din România, să vedem ce modificări trebuie făcute la convenții, și cu Poșta Română, astfel încât toți pensionarii să-și primească pensiile înainte de sărbătorile pascale”, a spus el în cadrul ședinței de Guvern de marți, 23 aprilie.

Mai multe puteți citi aici.