Autorităţile sanitare poloneze au anunţat sâmbătă 548 de decese în ultimele 24 de ore, cel mare număr de victime înregistrat într-o singură zi de la declanşarea pandemiei de coronavirus, relatează EFE.

Numărul total al victimelor urcă astfel la 10.045 de morţi de COVID-19 în Polonia.

Bilanţul total al cazurilor de COVID-19 a depășit 600.000

Între lunile martie şi aprilie, ţara a avut o evoluţie mai moderată în privinţa contagierilor cu virusul SARS-CoV-2 comparativ cu alte ţări, până când în septembrie cifrele au început să escaladeze.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 25.571 de cazuri, o cifră care relevă o oarecare încetinire faţă de numărul maxim atins sâmbăta trecută, când s-au înregistrat 27.875 de contagieri.

Bilanţul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 691.118, fapt ce pune la îndoială capacitatea sănătăţii publice a acestei ţări, deşi au fost instalate spitale provizorii în diferite oraşe pentru a întări capacitatea celor existente.

Sâmbăta trecută, pe 7 noiembrie, în Polonia au intrat în vigoare noi restricţii impuse vieţii sociale şi activităţii economice, printre care interdicţia reuniunilor cu mai mult de cinci persoane.

Începând din data de 24 octombrie 2020, întregul teritoriu al Poloniei a fost inclus în ”zona roşie”, precizează Ministerul Afecerilor Externe de la București.

Un nou regulament privind interzicerea zborurilor către Polonia

Din 28 octombrie 2020, a intrat în vigoare un nou regulament privind interzicerea zborurilor către Polonia.

Lista statelor dinspre care au fost suspendate zborurile către Polonia poate fi consultată la https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel, aceasta fiind actualizată periodic. Lista nu include state membre ale Uniunii Europene, iar interdicția de zbor nu se aplică nici statelor care au notificat Polonia că au introdus soluții care să garanteze că numai pasagerii cu rezultatul negativ al testului pentru COVID-19 vor fi acceptați la bordul aeronavei.

Traficul feroviar de pasageri se desfășoară în condiții normale la frontierele cu statele membre UE. Restricții se aplică călătoriilor cu trenuri internaționale dinspre/către destinații din afara frontierelor externe ale UE.

Transportul de marfă tip cargo se desfășoară în condiții normale.

Purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice

Măsurile pe plan intern prevăd că purtarea măștii de protecție este obligatorie în spațiile publice, inclusiv în autobuze, tramvaie și trenuri, autoturisme (atunci când se călătorește cu persoane cu care nu se locuiește zilnic), magazine, bănci, piețe și oficii poștale, cinematografe și teatre, cabinete medicale, clinici, spitale, saloane de masaj, biserici, școli, universități, clădiri publice, inclusiv în birouri. Excepțiile vizează următoarele spații publice: parcuri, grădini botanice, plaje, păduri.

Sunt exceptate de la această măsura doar persoanele care deţin un document medical în acest sens.

Este obligatorie respectarea distanțării fizice în spațiile publice de cel puțin 1,5m.