Germania îi dă o veste foarte proastă lui Zelenski! Se opune acestui plan pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei

Ministrul de Finanțe din Germania, Christian Lindner, a spus, vineri după-amiază, că țara sa se opune ferm constituirii unei datorii europene comune pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, după modelul planului de relansare post-COVID-19.

„Germania refuză un fond suplimentar pe modelul mecanismului NextGenerationEU”, ce stă la baza planului european de relansare post-COVID-19, iar Guvernul de la Berlin „nu susţine” propunerea respectivă, a declarat Christian Lindner la o conferinţă de presă desfăşurată după o reuniune oficială a Grupului Celor Șapte (G7), unde statele membre au convenit un ajutor financiar de 19,8 miliarde de dolari americani pentru Ucraina.

În prezent, Germania privilegiază mecanisme clasice „de sprijin financiar pentru statele terţe” şi a căror eficacitate este dovedită de Uniunea Europeană.

Comisia Europeană propune constituirea unei datorii europene comune pentru Ucraina

Declarația sa survine după ce Comisia Europeană a sugerat, miercuri după-amiază, opțiunea respectivă.

„Va veni un moment, mai devreme sau mai târziu, când va trebui să privim finanţările (pentru Ucraina – n.red) la o scară europeană, aşa cum am făcut pentru COVID”, declarase Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene, relatează agenția de presă AFP.

Inițiativa avansată de Comisia Europeană constă în crearea unui instrument financiar denumit „RebuildUkraine”, anexat bugetului UE, prin care Ucraina să beneficieze de împrumuturi şi granturi (condiţionate de reforme privind statul de drept şi combaterea corupţiei) şi de investiţii conforme cu obiectivele europene privind digitalizarea şi combaterea încălzirii globale.

„Granturile care ar fi acordate ar putea fi finanţate fie prin contribuţii suplimentare ale statelor membre (şi ale statelor terţe care doresc) pentru Facilitatea (RebuildUkraine) şi pentru programele existente ale Uniunii (…), fie printr-o revizuire ţintită a bugetului european 2021-2027.

Aceste resurse ar putea fi de asemenea folosite la finanţarea împrumuturilor acordate Ucrainei, dar dată fiind amploarea împrumuturilor care fără îndoială vor fi necesare, o strângere de fonduri în numele UE sau cu garanţii naţionale ale statelor membre face parte din opţiunile avute în vedere”, scrie în propunerea făcută de Comisia Europeană.

În prezent, Comisia Europeană estimează că pagubele suferite de Ucraina valorează „sute de miliarde de euro, din care peste o sută de miliarde numai pentru infrastructurile fizice.”

Amintim faptul că, marți după-amiază, secretara trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că angajamentele financiare pentru Ucraina, anunţate până acum de comunitatea internaţională, sunt insuficiente.

Drept urmare, aceasta le-a cerut aliaţilor săi să contribuie suplimentar la ajutorul oferit statului est-european.