Apărătorii din oţelăria Azovstal au primit, de la Kiev, ordinul să înceteze lupta, anunţă comandantul acestor combatanţi, relatează AFP.

„Comandamentul Militar Superior a dat ordin să salvăm viaţa militarilor garnizoanei noastre şi să încetăm să mai apărăm oraşul”, anunţă comandantul Regimentului Azov, una dintre unităţile ucrainene prezente în oţelărie, Denis Prolopenko.

Moscova: Aproape 2.000 de soldați ucraineni s-au predat deja

În același timp, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că aproape 2.000 de soldați ucraineni ascunși în combinatul siderurgic Azovstal s-au predat până în prezent, a relatat vineri agenția de presă TASS. Reuters nu a putut verifica în mod independent acest raport.

Sute de luptători ucraineni s-au predat din labirintul de buncăre și tuneluri de sub uzină, deși Moscova și Kievul au dat estimări diferite privind numărul acestora.

„Naţionaliştii blocaţi în oţelărie au început să se predea. În prezent, 1.908 de persoane au depus armele”, a anunţat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

Autorităţile ucrainene vor să organizeze un schimb de prizonieri de război, însă autorităţile ruse au anunţat în mai multe rânduri că ele consideră că cel o parte dintre aceşti luptători nu sunt militari, ci combatanţi neonazişti.

Civilii și cei răniți grav au fost evacuați de la uzina din Mariupol

Separat, vineri, comandantul regimentului, Denys Prokopenko, a spus, într-o declarație video, că au fost evacuați civili și luptători ucraineni grav răniți din oțelăria Azovstal din Mariupol, transmite Reuters.

„Am subliniat în mod constant cele trei condiții cele mai importante pentru noi: civili, răniți și morți”, a declarat Prokopenko în înregistrarea video partajată de Regimentul Azov pe serviciul de mesagerie Telegram.

„Civilii au fost evacuați. Răniții grav au primit asistența necesară și au fost evacuați, pentru a fi ulterior schimbați și livrați pe teritoriul controlat de Ucraina„, a mai spus Prokopenko.

Prokopenko a precizat că procesul de transport al morților de la uzina Azovstal, ultimul bastion al rezistenței ucrainene împotriva forțelor ruse din Mariupol, este încă în curs de desfășurare.

„Sper că, în viitorul apropiat, rudele și Ucraina își vor putea îngropa soldații cu onoare”, a spus el.