Alegerea unei case ia timp. Niciodata nu este bine sa va opriti asupra uneia, inainte de a observa, cel putin trei-patru saptamani, ce se intampla in general pe piata imobiliara, fara a va informa bine asupra preturilor si tendintelor cererii si ofertei. O alegere pripita duce intotdeauna fie la o paguba materiala, fie este urmata de descoperirea unor neajunsuri sau defecte ale locuintei.
Pretul cerut de proprietari este pretul de pornire al negocierilor si poate fi redus cu 5-10%. Pentru a obtine un pret mai mic trebuie sa dovediti o buna cunoastere a preturilor de pe piata locala, iar daca folositi cateva trucuri puteti obtine o reducere si mai mare de 10%.
Trebuie sa luati in calcul toate variantele de cautare a unei locuinte, pentru a fi bine informati. Este indicat sa apelati la o agentie imobiliara sau chiar la mai multe, dar trebuie, in paralel, sa va faceti si singuri „temele”: ce fel de locuinte – case sau apartamente – sunt de vanzare pe piata si la ce preturi. Intrebati prietenii, cititi toate rubricile de „Vanzari imobile” din ziarele specializate, din cotidienele nationale si locale, toate anunturile de licitatii ale bancilor si chiar luati la pas cartierul unde ati vrea sa locuiti, lipiti fluturasi si intrati in vorba cu administratorii de bloc sau cu batraneii care stau pe banci sau prin curtea caselor.
Calculati bine cati bani va puteti permite sa cheltuiti. Nu este atat de simplu pe cat pare si foarte multe familii au ajuns in impas, dupa ce au descoperit ca seful familiei nu a tinut cont de toate cheltuielile pe care le implica cumpararea unei case si mutarea propriu-zisa.

La pretul casei se adauga si alte cheltuieli obligatorii

Mai intai, daca este vorba de case noi sau apartamente noi in vila sau in bloc (pe care le vinde o firma care are un business din construirea de locuinte sau chiar statul) se percepe TVA de 19%. Asa ca, inainte de a semna actele de cumparare, intrebati daca pretul pe care vi-l comunica vanzatorul include sau nu TVA.
La toate casele, si noi si vechi, la pretul de cumparare se adauga cheltuielile cu tranzactia propriu-zisa – taxe la stat, taxe notariale, impozit, plata agentului imobiliar (in cazul in care ati apelat la ajutorul unei agentii). Toate acestea maresc valoarea casei, de regula cu 5-6% din pretul de cumparare.
La casele vechi, atentie la starea lor de „sanatate”, pentru ca reparatiile si amenajarile se pot ridica pana la 50% din pretul de cumparare, atunci cand imobilul are o vechime de pana-n 40 de ani. Atunci cand cladirile sunt si mai vechi (daca necesita lucrari de consolidare, renovare si imbunatatire), toate acestea pot chiar depasi pretul de achizitie.
Atentie la alegerea creditelor si a institutiei financiare care va acorda creditul. Calculati bine rata pe care o puteti plati lunar, incheiati o asigurare de viata si in timp este bine sa mai constituiti un depozit de economii, care sa poata acoperi o eventuala perioada in care ati putea ramane fara slujba. si, nu in ultimul rand, inainte de a lua creditul, trebuie sa luati in calcul si viitoarele cheltuieli, dupa mutarea in noua casa.

Verificarea atenta a actelor de proprietate va fereste de escroci

Dupa ce ati batut palma si ati stabilit pretul, verificati buna credinta a proprietarului si fiti atent la conditiile actului de vanzare-cumparare. Mergeti la judecatoria orasului sau de sector si vedeti daca cel care vrea sa vanda apartamentul sau vila are dreptul sa o faca. In Cartea funciara este trecut proprietarul, iar birourile funciare de pe langa judecatorii elibereaza certificate in care se mentioneaza daca exista sau nu ipoteci pe locuinta. Urmatorul drum este la administratia financiara, sa vedeti daca are sau nu restante la plata impozitului. Mai cereti-i proprietarului chitante care sa arate ca nu are datorii la furnizorii de utilitati (apa, gaze, curent electric, telefon, cablu TV, Internet etc). Daca toate sunt in regula, in sfarsit, puteti semna actele, dar numai dupa ce ati prevazut o clauza clara unde este specificat cand va puteti muta, in ce consta bunul pe care il cumparati – finisaje, echipamente, instalatii sanitare, garaj etc. Altfel, va puteti trezi ca fostii locatari pleaca si cu usa in spate, cu chiuveta si cu garajul demontat.
Toate aceste informatii, precum si alte sfaturi, le gasiti in cartea „Cum sa-ti cumperi o casa!”, prezenta in librarii, precum si pe site-ul www.casaperfecta.go.ro.