Agentiile de recrutare sunt pe ultimul loc in clasamentul modalitatilor la care apeleaza romanii pentru a lucra in strainatate. Datele statistice legate de aceste firme sunt contradictorii si ilustreaza haosul generat in controlul fenomenului migrationist.



Directia de evidenta si monitorizare din cadrul Departamentului pentru Munca in Strainatate al Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) deruleaza, in acest moment, un studiu privind modul in care romanii percep efectele migratiei fortei de munca in contextul integrarii. Rezultatele preliminare sunt surprinzatoare prin lipsa oricaror opinii. “Dezinteresul se manifesta egal si din partea lucratorilor, si a angajatorilor”, isi exprima dezamagirea Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat in MMSSF, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate. “Am dorit sa aflam opinia lor legata de accesul nerestrictionat pe piata muncii din UE, in conditiile in care noua ni s-ar impune restrictii pentru a putea lua apoi decizii strategice in consens cu societatea civila”, arata aceasta.

Mai sunt putine luni pana la integrare, si societatea civila doarme linistita. Din cele opt centrale sindicale mari chestionate, doar doua si-au exprimat punctul de vedere, CNSLR-Fratia si BNS, care au apreciat ca fiind normala o reciprocitate a termenilor in care se va face accesul pe piata muncii. Nici firmele de recrutare care se ocupa cu plasarea personalului n-au fost incitate de intrebarile puse de specialistii de la Oficiul pentru Migrarea Fortei de Munca (OMFM). 60% nu au catadicsit sa raspunda, iar restul s-a limitat la comentarii formale. Nimeni nu a spus lucruri concrete, nu a ridicat probleme legate de consecintele accesului liber pe piata muncii in domeniul sau de activitate.

Multe, marunte si inactive

Potrivit datelor colectate, 10,70% din totalul romanilor care au migrat in 2005, cu scopul de a munci, au fost mediati prin agentii private de recrutare. Foarte multi (48,45%) din cei care au obtinut viza de munca in strainatate au incheiat un contract in mod direct sau prin mandatari neautorizati de forta de munca. Cercetarile intreprinse au scos la iveala o situatie putin incurajatoare pentru cei care recurg la serviciile firmelor private de recrutare. Din 906 de firme de mediere inscrise la inspectoratele teritoriale de munca si autorizate sa desfasoare activitate de mediere in strainatate, doar 759 sunt active. 42 de firme nu au fost identificate la sediul declarat. Din datele furnizate de Institutul de Statistica, rezulta ca, in medie, fiecare firma de recrutare inregistrata oficial cu aceasta activitate are un numar mediu de 5,2 angajati si o cifra medie de afaceri de 543.496,2 lei. “Daca raportam cifra medie de afaceri declarata de o firma de plasare de forta de munca la numarul mediu de 12 lucratori mediati pentru lucru in strainatate, rezulta fie ca modul de evidenta fiscal si statistic nu corespunde realitatii, fie ca un numar mare din acesti agenti nu lucreaza in domeniu”, concluzioneaza Daniela Andreescu.

Dramatica observatie, daca se iau in considerare plangerile a nenumarati romani pacaliti de firmele fantomatice de recrutare. Dar si mai dramatic este faptul ca, intr-o economie care trebuie sa se indrepte spre normalitate, tocmai agentii privati, care trebuie sa preia si sa asigure, in conditii de calitate si competitivitate, o activitate pentru care statul este blamat ca detine inca monopolul, nu fac dovada seriozitatii si a transparentei.

Continuare:

 Cariere: “Refluxul fortei de munca atinge Romania”

Agentiile de plasare profita de ignoranta candidatilor

“Pentru a putea prelucra date personale firmele de recrutare trebuie sa solicite o autorizatie de la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal. “


Daniela Nicoleta Andreescu,

secretar de stat MMSSF

Agentii de recrutare fara angajati

Din 7.174 de societati inregistrate oficial cu activitatea de recrutare si plasare de forta de munca:


• 1.034 nu au nici un angajat (14,41%)

• 3.428 au un singur angajat (47,78%)

• 979 au doi angajati (13,65%)


• 542 au trei angajati (7,55%)

• 307 au patru angajati (4,28%)

• 884 au mai multi angajati (12,32%)

Aceasta situatie pune sub semnul intrebarii gradul de profesionalizare a multor agentii in realizarea atributiilor ce le revin prin lege. Sub 10% din firmele de recrutare sunt inscrise la Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

104.697

romani au primit vize de migrare cu scopul de a munci, in anul 2005

11.210

si-au mediat contracte de lucru prin intermediul agentiilor de recrutare

42.758

au obtinut contracte de lucru prin intermediul OMFM

50.729

au obtinut drept de munca pe cont propriu