"Opriţi minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva legii dării în plată şi, pe cale de consecinţă, împotriva sutelor de mii de familii din România care aşteaptă această lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plăti nu din cauza lor, nu din rea-voinţă, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vândute de bănci, clauzelor abuzive din contracte şi lipsei de supraveghere a Băncii Naţionale. Dumneavoastră, premierul României, aţi ales să serviţi interesele unor bancheri străini care, în a doua cea mai săracă ţară din Europa, au făcut profit dublu faţă de media europeană, în loc să serviţi demn interesele celor care cu adevărat aveau nevoie să fie reprezentaţi de dvs: cetăţenii României! În timp ce o mână de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de români au viitorul sub spectrul ruinei", afirmă Zamfir, în scrisoare.

Deputatul consideră că poziţia premierului Cioloş pe această temă se diferenţiază "major" faţă de cea a preşedintelui Iohannis. În opinia parlamentarului liberal, Cioloş ar "face jocurile" celor care doresc să "îngroape definitiv" legea, în timp ce Iohannis ar crede că legea este "necesară şi bine-venită".

"Dacă punctul de vedere al băncilor l-aţi preluat cuvânt cu cuvânt, există vreo frază măcar pe care să o fi preluat şi din poziţiile celor care îşi doresc această lege? (…) Nu are nicio relevanţă pentru dumneavoastră că toate aceste propuneri toxice pe care le-aţi preluat de la bancheri au fost respinse chiar de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, aflată în subordinea Guvernului pe care îl conduceţi? Nu are nicio relevanţă că aceleaşi propuneri au fost respinse de două ori de Senatul României şi, anterior, şi de Camera Deputaţilor? Nu are nicio relevanţă că nici preşedintele României nu le-a preluat?", îl întreabă retoric deputatul pe primul-ministru.

Daniel Zamfir îi transmite lui Cioloş că speculatorii imobiliari nu beneficiază de legea dării în plată şi că băncile vor mări avansurile la credite nu din cauza acestei legi, ci din cauza Directivei europene privind cerinţele de capital transpusă prin Legea 29/2015.

De asemenea, liberalul precizează că garanţia statului din programul ''Prima Casă'' nu poate fi anulată de legea dării în plată, argumentând că există două motive pentru aceasta: "primul, garanţia statului este suverană; şi al doilea – legea dării în plată se aplică persoanelor fizice, precum şi fideiusorilor care au calitatea de consumator, or statul român nu are această calitate".

Deputatul afirmă că decizia de a continua programul ''Prima Casă'' îi aparţine în exclusivitate premierului şi îi aminteşte că ministrul Finanţelor, Anca Dragu, "încă dinainte de adoptarea legii dării în plată, anunţa public incertitudinea continuării programului din alte motive decât această lege".

"Vă cer public să vă opriţi! Să opriţi minciuna! Să opriţi intoxicarea! Să opriţi abuzul! Nu sunteţi prim-ministrul celor 40 de bănci străine, sunteţi premier peste o Românie în care aceste bănci şi-au permis abuzuri şi ilegalităţi pe care nu şi le-au permis în nicio ţară din Europa! O arată miile de procese câştigate de clienţi împotriva băncilor! N-am să vă cer demisia pentru că am convingerea că, dacă n-aţi făcut acest gest de onoare în cazul copiilor din Argeş, n-o veţi face nici acum! Ca parlamentar şi cetăţean al acestei ţări nu-mi rămâne decât să vă expun public incorectitudinea şi să vă cer să vă opriţi!", conchide Daniel Zamfir.

SURSA: Agerpres