Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a asigurat joi pe preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Beijing, că „nu există conflicte strategice” între China şi Uniunea Europeană şi că ambele părţi trebuie să-şi consolideze comunicarea şi să se coordoneze mai bine în sfera macroeconomică.

Trebuie să clarificăm că nu avem diferende strategice fundamentale

„Nu există niciun conflict strategic între China şi UE. Trebuie să ne consolidăm coordonarea în sfera macroeconomică, să garantăm împreună un lanţ de aprovizionare stabil, să construim motoare pentru economia digitală sau pentru protejarea mediului înconjurător şi să pariem împreună pe noile energii sau pe inteligenţa artificială”, i-a transmis Xi lui Michel în timpul întâlnirii care a avut loc între cei doi înalţi oficiali la Beijing, a anunţat MAE chinez într-un comunicat, transmite EFE, citat de Agerpres.

Totodată, Xi a subliniat că ambele părţi trebuie „să se opună decuplării, unui nou război rece sau protecţionismului”.

„China va fi deschisă companiilor europene şi speră că UE va elimina interferenţele şi va oferi un climat de afaceri just şi transparent pentru companiile chineze”, a insistat Xi, care şi-a exprimat speranţa că UE se va transforma într-un „partener important” pentru ţara asiatică pentru ca ambele părţi „să profite de ocaziile oferite de piaţă”.

Însă, pentru aceasta, „trebuie să clarificăm faptul că nu avem diferende strategice fundamentale, nici conflicte între părţi. China nu doreşte să domine pe nimeni şi sprijină UE în menţinerea unei strategii autonome”, a insistat Xi.

„Sperăm ca instituţiile europene şi statele membre să poată avea o înţelegere obiectivă şi corectă asupra Chinei şi să adere la o politică de coexistenţă paşnică şi a cooperării”, a spus şeful statului chinez. Şi, „deşi există diferende de opinie în unele chestiuni”, ambele părţi trebuie „să menţină comunicarea, însă într-un mod constructiv”, a susţinut Xi.

„Cheia este să respectăm preocupările şi interesele celuilalt, în special în ceea ce priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială, de a nu ne amesteca în afacerile interne ale celeilalte părţi”, a afirmat Xi, dând asigurări că Beijingul este pregătit să menţină Dialogul China-UE privind drepturile omului „pe baza egalităţii şi a respectului reciproc”.

„China, UE şi comunitatea internaţională au un interes comun, ca legăturile noastre să progreseze. Cu cât lumea este mai turbulentă şi cu cât ne confruntăm cu mai multe provocări globale, cu atât mai semnificative vor fi relaţiile dintre noi”, a insistat liderul chinez.

Xi Jinping, despre o soluție politică privind războiul din Ucraina

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, Xi a indicat că „o soluţie politică” este „în interesul Europei şi al ţărilor din Eurasia”. „Este necesar să se evite o escaladare sau ca această criză să se extindă. Insistăm asupra promovării negocierilor de pace şi a controlării efectelor indirecte ale crizei. China sprijină Uniunea Europeană pentru ca aceasta să extindă medierea şi să se afle în fruntea edificării unei arhitecturi de securitate europene echilibrată, eficientă şi sustenabilă”, a spus Xi.

Potrivit comunicatului MAE chinez, Charles Michel a declarat la rândul său că UE este adepta unei strategii autonome, care respectă politica unei singure Chine şi care doreşte „consolidarea comunicării” pentru „reducerea neînţelegerilor” şi pentru „abordarea sfidărilor precum crizele energetică, sanitară şi climatică”.

„Partea europeană este dispusă să continue să impulsioneze procesul pentru a ajunge la un acord de investiţii între ambele părţi”, a spus Michel, citat de MAE chinez.

Charles Michel a evidențiat unele „dificultăți”

Totuşi, într-un comunicat al purtătorului de cuvânt al lui Michel emis de autorităţile europene, preşedintele Consiliului European a enumerat şi unele „dificultăţi” între ambele părţi, precum cele cu care se confruntă companiile europene în ţara asiatică şi care „au exacerbat” pe fondul pandemiei de coronavirus.

Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Michel, între cele două părţi a avut loc „un schimb de experienţe” cu privire la epidemia de coronavirus din China într-un moment de nemulţumire generalizată şi de proteste faţă de politica de „COVID zero” a Beijingului, care presupune lockdown-uri în oraşe şi campanii de testare în masă.

În cadrul acestui schimb s-a menţionat că ambele părţi au vorbit „despre măsurile impuse de fiecare în parte şi de răspunsul societăţilor” la acestea.

În ceea ce priveşte dialogul China-UE privind drepturile omului, Michel a evidenţiat că va crea ocazia de a vorbi despre „situaţia minorităţilor şi a cazurilor individuale”.

Iar în privinţa Ucrainei, Michel a subliniat că autorităţile chineze trebuie „să contribuie pentru ca Rusia să pună capăt distrugerilor şi ocupaţiei sale brutale”, potrivit comunicatului părţii europene, care precizează că întrevederea dintre Michel şi Xi a durat trei ore.