Îngrijorat cu privire la perspectivele economiei mondială și preocupat de faptul că ar putea folosi în interes propriu schimbările mari din piață, miliardarul filantrop, fondator al unui fond de hedging, a comandat recent o serie de investiții mari, "de tip urs" (cumpără acţiuni slabe), după afirmă surse apropiate de această chestiune, şi citate de Wall Street Journal.

Soros Fund Management LLC, care administreaza 30 miliarde $ pentru Soros și familia sa, a vândut stocurile deţinute și a cumpărat aur și acțiuni la mine de aur, anticipând slăbiciuni în diverse piețe. Investitorii consideră adesea aurul ca un refugiu în vremuri de turbulențe.

Printre altele, Soros crede că există mari şanse ca Uniunea Europeană să intre în colaps ca urmare a crizei provocate de imigrarea masivă şi pe fondul problemelor din Grecia şi a posibilei ieşiri din UE a Marii Britanii.

"Retragerea Marii Britanii din UE ar putea provoca un exod general, astfel că dezintegrarea Uniunii Europene ar fi practic inevitabilă", a declarat recent miliardarul.

Astfel de mişcări sunt semnificative pentru George Soros, care şi-a câştigat faima în 1992, când a pariat împotriva lirei sterline şi a obţinut un câştig de 1 miliard de dolari.

În ultimii ani, miliardarul s-a implicat mai mult în acţiuni politice şi filantropice. El este unul dintre marii contributori la organizaţia super-PAC, de sprijinire a candidatului democrat Hillary Clinton în Campania pentru alegerile prezidenţia din SUA. De asemenea, Soros a făcut donaţii către mai multe grupuri de susţinători ai Partidului Democrat.