Vreme urâtă în mare parte din țară. Prognoza meteo ANM actualizată

ANM a emis joi o avertizare meteorologică cod galben, anunțând averse, descărcări electrice și izolat grindină în Banat, Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali, în vestul Transilvaniei și local în Maramureș. În București va fi înnorat, iar temperatura maximă va fi cuprinsă între 22 și 24 de grade Celsius.

Intervalul de valabilitate al avertizării cod galben este 23 mai, ora 10 – 23 mai, ora 23, fenomenele vizate fiind: instabilitate atmosferică, cantități semnificative de apă.

În Banat, Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali, în vestul Transilvaniei şi local în Maramureş vor fi perioade cu instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20 – 30 l/mp şi izolat de peste 40 – 50 l/mp”, a anunțat ANM. Cerul va avea înnorări şi vor fi averse slabe, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 22 – 24 de grade.

Circulația rutieră este blocată joi dimineață pe DN 6, între Severin și Orșova, din cauza căderilor de pietre pe carosabil, informează Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.

Potrivit sursei citate, angajații Secției de Drumuri Naționale (SDN) Orșova intervin pentru eliberarea drumului și reluarea circulației în cel mai scurt timp posibil.

„Din cauza precipitaţiilor din ultimele ore s-au înregistrat căderi de pietre pe partea carosabilă, fapt ce a dus la blocarea circulaţiei rutiere pe DN 6, zona Varciorova. Menţionăm faptul că în zona unde au avut loc aceste căderi de pietre versantul este protejat cu beton, tip torcret. Pietrele au fost antrenate de formarea unui torent”, se arată pe pagina de Facebook a DRDP Craiova.

Hidrologii au emis o atenționare Cod galben de inundații

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, zilele trecute, o atenționare Cod galben de inundații, ce a vizat râuri din județele Hunedoara, Arad și Bihor.

Conform prognozei, fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare și pe unele râuri mici din bazinul superior al Crișului Alb și pe afluenții acestuia.

În contextul acestor condiții meteorologice periculoase, cetățenilor le-a fost recomandat să fie precauți și să urmeze recomandările autorităților. Evitarea deplasărilor neesențiale și respectarea indicațiilor oficiale pot contribui la prevenirea accidentelor și la protejarea vieții și a proprietăților.

Totodată, este recomandat să se urmărească în mod regulat actualizările emise de instituțiile responsabile și să se acționeze în mod prompt în cazul apariției unor situații de urgență.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor este unicul institut național de specialitate care reprezintă România în domeniul hidrologiei, hidrogeologiei și gospodăririi apelor atât la nivel național cât și internațional.