Pentru a primi cei 800 lei sub formă de vouchere de vacanță pe card, angajatul trebuie să depună o declarație cu două puncte esențiale.
Aceste vouchere se acordă doar pe bază de declarație
În primul rând, angajatul trebuie să declare că optează pentru primirea sumei sub formă de vouchere De asemenea, trebuie să se angajeze că, în următoarele 12 luni, va folosi voucherele pentru a acoperi maximum 50% din valoarea unui pachet turistic achiziționat prin agenții și/sau unități de cazare autorizate și clasificate.
După depunerea declarației la angajator, cardul de tichete al angajatului va fi încărcat cu suma de 800 lei, sumă ce poate fi utilizată exclusiv pentru vacanțe în România.
Recomandări pentru utilizarea voucherelor
FPIOR recomandă ca vacanțele să fie achiziționate prin agențiile de turism, deoarece acestea pot oferi pachete complexe, care includ:
- Cazare;
- Masă;
- Bilete la atracții turistice, festivaluri, excursii și tururi locale;
- Servicii spa și balneare;
- Bilete de avion sau de tren către destinația aleasă în România.
Secretarul general al FPIOR, Corina Martin, a oferit mai multe informații.
„În urma depunerii declaraţiei la angajator, angajatului i se încarcă cardul de tichete cu valoarea de 800 lei şi poate să îşi caute vacanţa dorită în România, recomand prin agenţiile de turism, pentru că numai noi putem adăuga, pe lângă cazare, şi masă, şi bilete la atracţii, la Festivaluri sau la excursii şi tururi locale, pachete de spa si balneare sau bilete de avion sau tren către destinaţia aleasă în România etc”, a explicat secretarul general al FPIOR.

Reguli privind utilizarea sumelor
Angajatul are posibilitatea de a plăti un singur sejur sau mai multe vacanțe fracționate, cu condiția ca valoarea totală a fiecărui pachet turistic să fie de minimum 1.600 lei. Astfel, 800 lei vor proveni de pe cardul de vouchere, iar restul din surse proprii.
În cazul în care angajatul dorește vacanțe multiple, de exemplu una de 1 Mai la mare și alta în sezonul de iarnă la Sinaia, el va trebui de fiecare dată să contribuie cu aceeași sumă din surse proprii pe care o acoperă voucherele. Altfel spus, regula de 50% cofinanțare rămâne valabilă pentru fiecare sejur în parte.
Valoarea totală a voucherelor a scăzut la 800 lei, de la 1.600 lei
Comparativ cu anii anteriori, când valoarea totală a voucherelor pe card ajungea la 1.600 lei, sistemul actual presupune o reducere la 800 lei și un mecanism de utilizare mai complex. Cu toate acestea, bugetarii beneficiază în continuare de un sprijin financiar pentru a descoperi destinații turistice din România, contribuind personal cu restul sumei necesare.
FPIOR speră ca, începând cu anul 2026, să se revină la modelul anterior, care s-a dovedit eficient în susținerea și promovarea turismului românesc.
„Ca şi concluzie, faţă de anii trecuţi, se pierde valoarea de 1.600 lei pe card şi se complică puţin mecanismul – dar bugetarii vor primi, totuşi, 800 de lei cu care pot continua să viziteze România, completând din resursele proprii pe care le alocă pentru vacanţa sau mini vacanţele dorite. Pentru 2026, sperăm şi vom lupta să revenim la modelul funcţional din trecut, care a adus beneficii majore dezvoltării şi promovării turismului românesc”, a conchis secretarul general al FPIOR.
Mecanismul a fost aprobat miercuri de Guvern
Mecanismul de decontare a voucherelor de vacanță a fost aprobat oficial miercuri de Guvern. Ministrul Economiei, Antreprenoriatului, Digitalizării și Turismului, Bogdan Ivan, a transmis că procedura este una simplă, bazată în primul rând pe depunerea declarației din partea angajatului.