‘Economia românească este, din păcate, dependentă de factorii externi, şi nu mă refer numai la energie, ci şi la tehnologie. În condiţiile actuale, o creştere economică de 5% afectează deficitul de cont curent, poziţia externă a României. Sustenabilitatea creşterii noastre va exista atunci când vom avea în ţară suficientă capacitate de refinanţare, atât pentru creştere economică, cât şi pentru eventuale deficite’, a explicat senatorul.

În Europa există ţări convexe, care au capital intern şi capacitate bancară şi a pieţelor de capital pentru a-şi finanţa deficitele, aşa cum este cazul Marii Britanii, care a ajuns la un deficit de -13% din PIB, dar care şi-a păstrat riscul AAA pentru investiţiile străine.

Conform declaraţiei lui Varujan Vosganian, România este o ţară concavă, ‘cu burta lipită de spate, pentru că 90% din capitalul privat este de provenienţă străină’.

‘Mă refer la bănci, la asigurări, la industrie, ceea ce face ca România să fie vulnerabilă atunci când apare o criză globală şi capitalurile îşi pun problema să apere, în primul rând, locurile de origine, ceea ce a făcut ca, practic, criza la noi să aibă această cauză. Băncile au început să subţieze liniile de finanţare pentru România în 2008, firmele s-au trezit în situaţia de a nu-şi putea desfăşura activităţile. Astfel, au renunţat să mai plătească impozite la stat, de unde a început să apară deficitul bugetar, care a trebuit să fie acoperit şi guvernul a atras bani de la bănci şi de aici un cerc vicios al crizei care, în România, a devenit din globală, naţională’, a adăugat Varujan Vosganian.
SURSA: Agerpres