Vorbitul în somn, cunoscut sub numele de Somnilocvia, este o tulburare de somn în care individul vorbește în mod involuntar în timpul somnului. Vorbitul poate fi simplu, având sens sau poate fi de neînțeles, variind de la murmure sau rostirea unor cuvinte până la dialoguri complexe.

Până la 65% dintre adulți (și 50% dintre copiii mici) vorbesc în somn,  la un moment dat în viață, potrivit Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM).

Majoritatea celor care vorbesc în somn nu își amintesc nimic

Majoritatea celor care vorbesc în somn nu își amintesc nimic, fie că este vorba de mormăieli, fie de propoziții coerente și chiar strigăte, conform AASM, scrie Livestrong.

Deși somnliocvia este considerată un tip de parasomnie (adică un comportament anormal care se întâmplă în timpul somnului), de obicei este inofensivă. Dar motivul exact pentru care are loc nu este încă bine înțeles.

Vorbitul în somn poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave

„Dacă vorbitul în somn este ocazional și are loc fără alte probleme de somn, cel mai probabil nu trebuie să vă îngrijorați”, spune Kelly Glazer Baron, psiholog clinician și director al programului de medicină comportamentală a somnului de la Universitatea din Utah.

Dar, în unele cazuri, vorbitul în somn poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave.

Iată câteva dintre motivele pentru care ați putea vorbi în somn și când ar fi bine să apelați la un specialist.

1. Ești stresat

Nu mai trebuie spus că stresul sabotează somnul. Stresul poate provoca o fragmentare crescută a somnului ( treziri mai frecvente), spune dr. Glazer Baron. Și apoi lipsa somnului duce la o creștere a hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul, care perturbă și mai mult tiparele de somn, conform Baylor College of Medicine.

2. Tulburare de stres post-traumatic

În unele cazuri, vorbitul în somn poate fi un simptom al tulburării de stres posttraumatic sau PTSD. Aceasta este o tulburare de sănătate mintală care se poate dezvolta dacă ați trecut printr-o experiență sau un eveniment traumatizant, conform Administrației pentru Servicii de Sănătate Mintală și Abuz de Substanțe (SAMSA).

„Unul dintre cele mai comune simptome ale PTSD  sunt coșmarurile”, spune dr. Glazer Baron. În timpul acestor vise urâte, pot avea loc treziri scurte și conversații în somn, spune ea.

Alte caracteristici ale PTSD, alături de coșmaruri și probleme de somn, include:

  • Flashback-uri sau senzația că evenimentul se repetă
  • Te simți singur sau detașat de ceilalți
  • Pierderea interesului pentru activități obișnuite
  • Izbucniri de furie sau alte reacții extreme
  • Te simți îngrijorat, vinovat sau trist
  • Gânduri înspăimântătoare
  • Ai probleme de concentrare
  • Aveți dureri fizice, cum ar fi dureri de cap sau de stomac
  • Evitarea amintirilor, gândurilor sau sentimentelor asociate cu evenimente traumatice
  • Probleme de memorie
  • Idei negative despre tine sau despre ceilalți
  • Iritabilitate

Luați legătura cu un terapeut sau cu un psihiatru, care vă poate ajuta să vă gestionați simptomele, spune dr. Glazer Baron.

3. Ai consumat alcool înainte de culcare

O noapte în care ai băut alcool poate afecta mai mult decât calitatea somnului. De asemenea, vă poate face să vorbiți în somn.

În timp ce alcoolul ajută să adormim mai repede, poate provoca tulburări de somn, mai târziu în noapte, spune dr. Glazer Baron.

De altfel, un studiu din 2019 a descoperit că, băut în decurs de patru ore înainte de culcare, alcoolul a dus la somn fragmentat.

4. Suferi de apnee în somn

Uneori, vorbitul în somn poate fi un semn al unei probleme mai grave, cum ar fi apneea în somn, o afecțiune în care vi se oprește respirația pentru perioade scurte în timp ce dormiți, din cauza blocării căilor respiratorii, spune dr. Glazer Baron.

Cu cât apneea în somn este mai severă, cu atât este mai probabil să te trezești pe tot parcursul nopții, ceea ce duce la șanse mai mari de a vorbi în somn.

5. Ai o altă tulburare legată de somn

Multe alte tulburări perturbatoare legate de somn (parasomnii) pot provoca vorbitul în somn, spune dr. Glazer Baron.

În funcție de tipul de tulburare, poți chiar să arăți că ești treaz în timp ce vorbești (cum ar fi somnambulismul), te miști anormal, exprimi emoții sau faci lucruri neobișnuite, potrivit Clinicii Cleveland.

Unele parasomnii care pot implica vorbitul în somn includ următoarele, conform Clinicii Cleveland:

  • Excitații confuzionale:‌ Episoade în care pari să fii pe jumătate treaz, dar ești confuz și dezorientat față de timp și spațiu, care pot dura de la câteva minute la câteva ore.
  • ‌Somnambulism‌‌:‌ O afecțiune în care te ridici din pat și te miști cu ochii deschiși
  • ‌Tulburare de comportament în timpul somnului REM:‌ o tulburare în care acționați, vocalizați (de exemplu, vorbiți, înjurați, râdeți, strigați) sau faceți mișcări agresive (de exemplu, loviți cu pumnii, loviți cu picioarele, apucați) ca reacție la un vis violent.
  • Coșmaruri:‌ Când aveți vise terifiante, care pot induce frică, anxietate sau teroare.