Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis recent un mesaj pe rețelele de socializare prin care mulțumește României pentru ajutorul acordat. Mesajul a fost trimis luni.

„Recunoscător României pentru contribuția importantă adusă la capabilitatea de apărare a Ucrainei și pentru suportul țării noastre în ceea ce privește candidatura la Uniunea Europeană. Apreciem suportul defensiv și politic al partenerilor noștri”, scrie în mesajul liderului de la Kiev, mai ales că România oferă suport refugiaților care vin din Ucraina.

Și ministerul de Externe din Ucraina ne-a mulțumit

Anunțul vine de la Dmytro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe. Potrivit ultimelor informații, acesta a discutat cu omologul său român Bogdan Aurescu, și a mulțumit României atât pentru ajutorul militar și umanitar, cât și pentru că ”are grijă de cetățenii noștri care fug de războiul lui Putin”.

La rândul său, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a transmis un mesaj de mulțumire. El a ținut să felicite Suceava, dar și poporului român pentru implicarea în preluarea cetățenilor ucraineni care fug din calea războiului.

„Cel mai important mesaj pe care vreau să îl transmit este: Mulțumesc, România! Este foarte important pentru mine să mă aflu în România în aceste vremuri extrem de dificile, în care vedem cum războiul reapare în Europa.

Am văzut cu ochii mei dovezi de solidaritate: cetățenii români de pe întreg teritoriul țării, societatea civilă și autoritățile române urează bun venit refugiaților ucraineni care vor să scape din calea războiului”, a spus la Suceava Ylva Johansson.

În același timp, comisarul european a mai anunțat că Uniunea Europeană este pregătită să acorde sprijin și a anunțat lansarea unei platforme pentru sprijinirea populației din Ucraina, dar și a țărilor învecinate.

„Am vrut să vin să văd cu ochii mei ceea ce se întâmplă, să discut cu oamenii de aici, cu migranții, și să înțeleg exact ce se întâmplă. Mă bucur să văd care este nivelul de implicare și hotărâre în acțiune, dar în același timp văd că există suficiente motive pentru care UE să se implice în sprijinirea cu fonduri și alte resurse”, a mai spus comisarul european.

De menționat este faptul că reacția celor doi oficiali vine în contextul în care peste 33.000 de cetățeni ucraineni au venit în România de la începutul războiului, pân în prezent. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

El a mai precizat că, din 24 februarie şi până luni, la ora 6,00, au intrat în ţară 70.803 de cetăţeni ucraineni, iar 37.490 dintre aceştia au plecat din ţara noastră.

Totodată, Cărbunaru a menţionat că, în cursul zilei de duminică, 255 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, numărul total al acestora ajungând la 373. „În acest moment, în România, sunt peste 33.000 de cetăţeni ucraineni”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Oficialul de la Guvern a mai adăugat că Poliţia de Frontieră este mobilizată cu efective sporite în această perioadă şi continuă eforturile derulate alături de alte instituţii ale MAI şi ale statului pentru a gestiona situaţia.

România, ajutor pentru Ucraina

Pe lângă situația refugiaților, România a adus și un ajutor suplimentar Ucrainei dn punct de vedere militar și umanitar.

„România se alătură partenerilor săi în susţinerea noilor sancţiuni pentru a întări şi mai mult răspunsul nostru comun la invazia Rusiei în Ucraina. Un sprijin suplimentar militar şi umanitar urmează să fie trimis Ucrainei”, a scris președintele Klaus Iohannis, pe Twitter, dumnică.

În același timp, Ministerul Apărării Naționale a anunțat ulterior că valoarea elementelor de muniție și a celor 2.000 de căști de protecție balistică și 2.000 de veste antiglonț cu nivel de protecție III-IV care vor fi donate armatei ucrainene se situează în jurul sumei de două milioane de euro.

„Transferul de echipamente constituie un element de sprijin logistic necesar eforturilor Ucrainei de respingere a agresiunii Federației Ruse, declanșată asupra teritoriului ucrainean în data de 24 februarie.

Transmiterea acestor materiale către Guvernul Ucrainean se circumscrie efortului general care se realizează de către statele membre ale NATO și UE pentru sprijinirea Ucrainei în acțiunile de apărare a teritoriului propriu, a independenței și integrității statului împotriva agresiunii armatei Federației Ruse”, anunța MApN.