Vineri, Volkswagen a anunţat că vehiculele VW, Audi, Seat, Skoda, Porsche şi brandurile de vehicule comerciale lucrează în acest moment la detaliile legate de subvenţii, astfel încât proprietarii de maşini echipate cu motoare diesel Euro 1,2,3 şi 4 să poată achiziţiona un model mai performant şi mai puţin poluant. 

De asemenea, grupul auto va actualiza la toate brandurile sale sistemele software la vehiculele echipate cu motoare diesel Euro 5 şi o parte din cele cu Euro 6, nu doar în Germania ci şi în Europa. 

"Cu acest pachet cuprinzător de măsuri vom reduce semnificativ emisiile de oxid de azot şi vom îmbunătăţi calitatea aerului", a afirmat şeful Volkswagen, Matthias Muller. 

Companii cum ar fi Volkswagen, Daimler şi BMW se confruntă cu presiuni pentru reducerea emisiilor motoarelor diesel, în urma scandalului emisiilor (Dieselgate). 

Producătorii auto Volkswagen, Daimler şi BMW au acceptat să actualizeze în Germania sistemele software la 5,3 milioane de vehicule diesel, pentru a reduce nivelul poluării. Costurile sunt estimate la cel puţin 500 de milioane de euro (592 de milioane de dolari). 

Marea Britanie şi Franţa intenţionează să interzică vânzărilor de autoturisme pe benzină şi motorină din 2040, când se vor comercializa doar vehicule electrice, ca parte a planului de reducere a poluării, în timp ce Tesla, cel mai mare producător auto în termeni de capitalizare bursieră, a livrat primilor 30 de clienţi – toţi angajaţi ai Tesla – cel mai nou model, sedanul Model 3, destinat să devină un automobil electric accesibil publicului larg. 

Rezolvarea scandalului emisiilor va fi dificilă în Germania unde una din cinci slujbe depinde de industria auto, iar mai mult de jumătate din excedentul comercial al ţării vine din acest sector. Aproximativ 800.000 de germani lucrează în domeniul auto. 

Anul trecut, aproximativ 46% dintre maşinile vândute în Germania au avut un motor diesel, dar cererea este în scădere pe fondul scandalului emisiilor. 

Începând din luna septembrie 2015, când Volkswagen a recunoscut că a manipulat emisiile poluante ale autovehiculelor diesel, Guvernul condus de Angela Merkel a fost criticat pentru că nu face suficient pentru a diminua poluarea maşinilor, dar şi pentru legăturile strânse cu producătorii auto. Acest subiect a devenit o temă importantă înaintea alegerilor parlamentare de luna viitoare, iar Guvernul de la Berlin vrea să arate că ia măsuri pe măsură ce organizaţiile de mediu încep să obţină câştig de cauză în justiţie pentru a forţa marile oraşe să interzică circulaţia vehiculelor diesel. În acelaşi timp, miniştrii nu vor să prejudicieze o industrie care este cel mai mare exportator al Germaniei şi de asemenea asigură 800.000 de locuri de muncă. 

"Avem nevoie în continuare de o industrie auto puternică. Vrem ca producătorii noştri auto să aibă în continuare succes pe plan mondial şi să continue să construiască cele mai bune autovehicule", a declarat Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, unde sunt amplasate mai multe uzine auto. 

În prezent, pe drumurile din Germania circulă aproximativ 15 milioane de autovehicule diesel, care sunt responsabile pentru aproximativ 40% din emisiile de oxid de azot din marile oraşe. 

AGERPRES