În curând, Volkswagen va anunța unde își va construi uzina de baterii din Europa de Est

Oliver Blume, directorul general al Volkswagen, a anunțat vineri, 16 decembrie 2022, că Volkswagen a decis să îşi diversifice prezenţa globală, în contextul tensiunilor geopolitice actuale, iar locul unde va fi amplasată uzina de baterii din Europa de Est va fi anunţat în curând. Acesta a precizat, totodată, că Volkswagen este interesat să construiască o uzină de baterii și în Canada.

„Lucrăm la o prezenţă echilibrată la nivel global, în Europa, China şi o a treia ramură în America de Nord”, a declarat, vineri, Oliver Blume, în timpul unei reuniuni extraordinare a acţionarilor de la Volkswagen.

În prezent, Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria concurează pentru a găzdui viitoarea uzină de baterii din Europa de Est.

Potrivit agenției de presă Reuters, Volkswagen analizează posibilele locaţii atât pe baza planurilor sale, care prevăd construcţia a şase fabrici de celule de baterii pentru vehicule electrice în Europa până la finele acestui deceniu, cât şi pe baza cererii pentru vehicule electrice în fiecare regiune.

Prețurile la energie din Europa face decizia dificilă

Vă amintim că, iniţial, Volkswagen trebuia să anunţe locul unde va fi construită fabrica în data de 16 decembrie 2022, însă și-a anulat decizia din cauza incertitudinii economice și a prețurile ridicate la energie din Europa.

„Volkswagen AG și compania de baterii PowerCo evaluează în permanență locațiile potrivite pentru următoarea lor gigafabrică din Europa. Nu există nicio presiune pentru a acționa, deoarece ne mai luăm ceva timp pentru a lua decizii, având în vedere circumstanțele actuale. În prezent, nu există niciun impact asupra începerii planificate a construcției sau a începerii producției”, a transmis, recent, compania germană, potrivit sursei citate anterior.

Șeful Volkswagen, Thomas Schaefer, a explicat că prețurile ridicate la energie din Europa fac decizia dificilă.

„Dacă ai opțiunea de a construi o fabrică de baterii în Europa, unde energia electrică costă 15 cenți pe kilowatt-oră, dar o poți obține în China sau în America cu 2-3 cenți, nu suntem în poziția de a spune că o vom face aici din solidaritate. Acesta este un subiect fierbinte și oamenii subestimează adesea cât de complex este să avansezi aici”, a spus el.