Deocamdată nu este clar cât de mare este participaţia pe care Volkswagen ar dori să o deţină la GAZ şi nici valoarea unei eventuale tranzacţii. GAZ face parte din grupul Basic Element, care gestionează activele miliardarului rus Oleg Deripaska, şi are deja un parteneriat cu Volkswagen.

Atât GAZ cât şi Basic Element au refuzat să comenteze iar un purtător de cuvânt de la Volkswagen a spus că grupul nu face comentarii cu privire la zvonurile care circulă pe piaţă.

‘Există discuţii, încearcă să ajungă la un acord. Deripaska caută de mult timp un partener iar VW nu are un partener rus’ a declarat o sursă din industria auto. De asemenea o sursă din interiorul VW a confirmat că se poartă discuţii dar a adăugat că aceste discuţii nu vizează doar preluarea unei participaţii la GAZ de către constructorul german.

Dacă discuţiile se vor concretiza într-o tranzacţie, ar arăta că firmele occidentale continuă investiţiile în Rusia, în pofida tensiunilor politice provocate de anexarea peninsulei Crimeea şi de acuzaţiile privind implicarea Rusiei în alegerile din străinătate.

Alţi mari constructori auto au preluat deja participaţii la producători ruşi de vehicule, un exemplu fiind Renault-Nissan care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Avtovaz, cel mai mare constructor auto din Rusia, în timp ce grupul german Daimler deţine o participaţie la producătorul rus de camioane Kamaz.

Volkswagen este deja un investitor important în Rusia, după ce a investit 1,75 miliarde de euro în operaţiunile sale de pe această piaţă. Constructorul german are o uzină de asamblare de vehicule şi o uzină pentru producţia de motoare la Kaluga, 150 de kilometri sud de Moscova. Potrivit actualului acord de parteneriat convenit de Volkswagen cu GAZ, firma rusă produce autoturisme mărcile VW şi Skoda, în timp ce Volkswagen furnizează motoare diesel de 2.0 litri pentru vehiculele comerciale uşoare produse de GAZ.

Potrivit datelor furnizate de grupul de lobby Association of European Businesses (AEB), vânzările de autoturisme în Rusia au crescut cu 17,3% în ritm anual în luna octombrie până la 148.597 unităţi, aceasta fiind a opta lună consecutivă de creştere. AGERPRES