Pierderile din 2015 vin după ce în 2014 Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, a înregistrat un profit net de 10,85 miliarde de euro. 

La începutul acestui an, Volkswagen a decis să amâne publicarea rezultatelor pentru 2015 până la finele lunii aprilie deoarece efectele financiare ale scandalului "Dieselgate" erau încă neclare la acea dată. 

Volkswagen este implicat în prezent într-un scandal de amploare după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial (dintre care 2,8 milioane în Germania) cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. 

Publicarea rezultatelor financiare pe 2015 vine la o zi după ce constructorul german a ajuns la o înţelegere cu autorităţile americane în legătură cu despăgubirile ce urmează a fi acordate consumatorilor americani care au cumpărat un automobil diesel echipat cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare. Înţelegerea prevede că Volkswagen va răscumpăra sau va repara aproximativ 500.000 de vehicule şi în plus va plăti despăgubiri consumatorilor din SUA. 

Portofoliul Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania. 

AGERPRES