“În 2014, creşterea economică va fi mult peste aşteptările pe care s-a construit bugetul. Tocmai pentru că economia îşi revine şi consolidează această revenire, oamenii trebuie să aibă încredere să consume, firmele să investească, iar băncile să dea credite. Criza s-a terminat, dar este nevoie de un efort comun populaţie-firme-bănci. Statul nu va mai face greşelile de politică economică de până în 2008 şi nici ajustările brutale din 2009 şi 2010. Statul este primul care are încredere, investiţiile publice vor creşte cu un miliard de euro, în condiţiile în care deficitul bugetar va scădea”, a mai spus oficialul ministerial.

El a menţionat câteva măsuri de ajutor pe care Guvernul le-a iniţiat pentru firmele mici şi mijlocii. “IMM-urile au două surse de finanţare: sursele proprii – aici am luat decizia ca profitul reinvestit să nu mai fie impozitat – şi sursele atrase. Statul se împrumută mai ieftin, lăsând mai mulţi bani în piaţă pentru firme, iar dobânzile au scăzut”, a adăugat Voinea, citat de Agerpres.

La finele anului trecut, la momentul realizării proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o creştere economică de 2,2% pentru acest an.

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană (CE) a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică a României în 2014 şi 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 şi 2,6% în 2015, faţă de de 2,3% şi respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.