Vladimir Putin și-a motivat invervenția în Ucraina: Este o ameninţare pentru statul nostru

Putin a susţinut că cele două autoproclamate „republici populare” Doneţk şi Lugansk, din regiunea separatistă Donbas din estul Ucrainei, cărora le-a recunoscut luni oficial „independenţa”, „au apelat la Rusia cu o solicitare de ajutor” şi, pentru a răspunde acestui apel, a lansat o „operaţiune militară specială”. Scopul acesteia? „Demilitarizarea şi denazificarea” Ucrainei, a spus el, potrivit EFE.

Putin: Rusia caută doar să se apere

La câteva minute după acest anunţ, rachetele ruseşti au început să lovească ţinte din Ucraina, a notat CNN. „Pentru SUA şi aliaţii lor, este vorba despre aşa-numita politică de îngrădire a Rusiei, cu evidente dividende geopolitice. Iar pentru ţara noastră este vorba în ultimă instanţă de o chestiune de viaţă şi de moarte, o chestiune privind viitorul nostru istoric ca popor. (…) Aceasta este o ameninţare nu doar pentru interesele noastre, ci şi pentru existenţa însăşi a statului nostru, pentru suveranitatea lui. Aceasta este linia foarte roşie de care s-a vorbit de multe ori. Au trecut-o”, a spus şeful statului rus.

„Timp de opt ani, opt ani lungi şi interminabili, am făcut tot posibilul pentru a rezolva situaţia (din provincia separatistă prorusă Donbas, din estul Ucrainei – n.r.) prin mijloace paşnice şi politice. În van”, a continuat el, adăugând că „nu putem privi ceea ce se întâmplă acolo fără compasiune”, „era necesar să stopăm imediat acest coşmar: genocidul împotriva a milioane de persoane care trăiesc aici, care au încredere doar în Rusia, care îşi spun speranţele doar în noi”.

Liderul de la Kremlin a susţinut că „aceste aspiraţii, sentimente, durerea oamenilor au fost pentru noi principalul motiv pentru a lua decizia de a recunoaşte republicile populare din Donbas”.

Cuvinte grele la adresa conducerii ucrainene

Şeful statului rus a susţinut că, după prăbuşirea URSS, „Rusia a acceptat noile realităţi geopolitice”, dar că „Rusia nu se poate simţi sigură, nu se poate dezvolta, nu poate exista cu o ameninţare constantă care emană dinspre teritoriul Ucrainei moderne”.

„Nu ne-au lăsat nicio ocazie pentru a proteja Rusia, poporul nostru, decât cea la care ne vedem obligaţi să recurgem astăzi. Circumstanţele ne obligă să luăm măsuri decisive şi imediate (…) Obiectivul (intervenţiei din Ucraina – n.r.) este de a proteja persoanele care au fost ţinta intimidării şi genocidului din partea regimului de la Kiev timp de opt ani. Şi pentru aceasta vom lupta pentru demilitarizarea şi denazificarea Ucrainei, cât şi pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei care au comis numeroase şi sângeroase crime împotriva civililor, inclusiv împotriva unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse”, a susţinut Putin.

Şeful statului rus a insistat că planurile Rusiei nu includ şi ocuparea de teritorii ucrainene. „Nu vom impune nimănui nimic cu forţa”, a susţinut el.

Putin s-a lansat într-o serie de acuzaţii la adresa „principalelor ţări membre ale NATO”, despre care a spus că, pentru a-şi îndeplini obiectivele, „îi sprijină total pe naţionaliştii extremişti şi neonazişti din Ucraina care, la rândul lor, nu le-au iertat niciodată locuitorilor Crimeii şi Sevastopolului alegerea lor liberă: reunificarea cu Rusia”.

Mesaj pentru cetăţenii ucraineni: Vă rog să înţelegeţi

„Permiteţi-mi să vă amintesc că, nici în timpul creării URSS, nici după cel de-al doilea Război Mondial, nimeni nu le-a întrebat pe persoanele care trăiesc în anumite teritorii care fac parte din Ucraina modernă cum doresc să-şi organizeze vieţile”, a continuat liderul de la Kremlin.

El s-a adresat cetăţenilor Ucrainei, cărora le-a transmis că „evenimentele de astăzi nu au legătură cu dorinţa de a afecta interesele Ucrainei şi ale poporului ucrainean. Au legătură cu protejarea chiar a Rusiei de cei care au luat Ucraina ostatică şi încearcă să o folosească împotriva ţării şi poporului nostru”.

„Reiterez, acţiunile noastre sunt de autoapărare împotriva ameninţărilor care apar şi pentru a preveni un dezastru şi mai mare decât cel care se întâmplă astăzi. Chiar dacă vă este greu, vă rog să înţelegeţi acest lucru şi fac apel la cooperare pentru a încheia cât mai rapid această pagină tragică şi a progresa împreună, pentru a nu mai permite nimănui să se amestece în problemele noastre, în relaţiile noastre, pentru a le construi pe cont propriu (…)”, le-a transmis Putin cetăţenilor ucraineni.

Mesaj fără precedent la adresa armatei Ucrainei – „Depuneţi imediat armele!” – şi ameninţări la adresa „celor care încearcă să pună piedici”

Putin a făcut un apel şi la membrii forţelor armate ale Ucrainei, cărora li s-a adresat cu cuvintele „dragi camarazi” şi a invocat lupta comună împotriva nazismului din timpul celui de-al doilea Război Mondial. „Dragi camarazi! Părinţii, bunicii, străbunicii nu au luptat împotriva naziştilor şi nu au apărat patria noastră comună pentru ca neonaziştii de astăzi să preia puterea în Ucraina. Aţi jurat credinţă poporului ucrainean, nu juntei antipopulare care jupoaie Ucraina şi, prin aceasta, îşi bate joc de poporul său”, s-a lansat Putin.

„Nu vă supuneţi ordinelor criminale. Vă cer să depuneţi imediat armele şi să vă duceţi acasă. Mă explic: toţi militarii din armata ucraineană care respectă această solicitare vor putea să părăsească liberi zona de luptă şi să se întoarcă la familiile lor”, a transmis Putin, care a susţinut că „întreaga responsabilitate pentru o posibilă vărsare de sânge va cădea în întregime pe conştiinţa regimului care guvernează teritoriul Ucrainei”.

Putin a lansat şi ameninţări directe la adresa acelora care „s-ar putea vedea tentaţi să intervină în evenimentele în curs”. „Cei care încearcă să ne pună piedici, sau şi mai rău, să creeze ameninţări pentru ţara noastră, pentru poporul nostru, trebuie să ştie că răspunsul Rusiei va fi imediat şi va atrage consecinţe pe care nu le-au mai simţit niciodată în istoria lor. Suntem pregătiţi pentru orice fel de desfăşurare a evenimentelor. Au fost luate toate deciziile necesare în această privinţă. Sper că mă auziţi”, a ameninţat preşedintele rus.

Mesaj pentru poporul rus

Putin şi-a exprimat încrederea în sprijinul poporului rus şi s-a declarat convins că „militarii şi oficialii forţelor armate ruse, loiali ţării lor, îşi vor îndeplini sarcina cu profesionalism şi curaj”. „În ultimă instanţă, aşa cum s-a întâmplat mereu în istorie, destinul Rusiei se află în mâinile de încredere ale poporului nostru multinaţional. Iar aceasta înseamnă că deciziile luate vor fi puse în aplicare, că obiectivele stabilite vor fi îndeplinite şi că securitatea patriei noastre va fi garantată în mod fiabil”, a apreciat preşedintele rus.

„Mereu este nevoie de forţe, mereu, însă forţa poate fi de calitate diferită. În centrul politicii ‘imperiului minciunii’, despre care am vorbit la începutul mesajului meu, se află în principal forţa brută şi directă. În astfel de cazuri spunem: ‘Dacă există forţă la ce bun să mai folosim inteligenţa’?”, a continuat Putin.

„Mă bazez pe o atitudine patriotică consolidată în toate partidele parlamentare şi forţele sociale”, a insistat Putin, care a adăugat că nu are nicio îndoială că „toate nivelurile guvernării, specialiştii responsabili cu stabilitatea noastră economică, sistemul financiar, sfera socială, şefii companiilor noastre şi toate companiile ruse vor acţiona coordonat şi eficient”.