Armata rusă a anunţat joi că separatiştii proruşi din estul Ucrainei au înregistrat câştiguri teritoriale în faţa armatei ucrainene, în timp ce Kievul se confruntă încă din cursul dimineţii cu o invazie militară din partea forţelor Moscovei, relatează France Presse.

Separatiştii proruşi au avansat în regiunea Doneţk și Lugansk

Potrivit generalului Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, care s-a exprimat la televiziune, rebelii au avansat 3 kilometri în regiunea Doneţk şi 1,5 km în regiunea Lugansk.

Potrivit lui, separatiştii „luptă şi angajează inamicul” în estul Ucrainei.

Konaşenkov a asigurat că armata rusă nu vizează oraşele ucrainene, ci doar „infrastructurile militare, instalaţiile de apărare antiaeriană, aerodromurile militare şi aviaţia” cu „arme de înaltă precizie”.

„Populaţia civilă nu trebuie să se teamă de nimic”, a spus el.

Ucraina la rândul său informează despre uciderea a peste 40 de soldaţi şi a 10 civili în cursul bombardamentelor, potrivit AFP.

„Ştiu că peste 40 de militari ucraineni au fost ucişi şi mai multe zeci răniţi şi vreo zece civili şi-au pierdut viaţa” în toată ţara, a declarat Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Aceste pierderi au fost provocate de loviturile aeriene şi de rachete lansate joi dimineaţa de forţele ruse, a precizat el.

Europa Centrală se pregătește pentru primirea refugiaților

În tot acest timp, țări din Europa Centrală se pregăteau joi pentru a primi refugiaţi din Ucraina, Polonia anunţând înfiinţarea unor puncte de primire la frontieră, iar Ungaria plănuind să trimită trupe pentru a crea un coridor dedicat, transmite Reuters.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi România, foste componente ale Pactului de la Varşovia şi acum membre ale NATO, au toate graniţe terestre cu Ucraina.

Atacul declanşat joi dimineaţă de Rusia a alimentat temeri privind un val uriaş de refugiaţi din Ucraina, o ţară cu 44 milioane de locuitori.

„În următoarele ore vor fi create puncte de primire pentru refugiaţi din Ucraina”, a declarat ministrul adjunct de interne al Poloniei, Pawel Szefernaker, citat de agenţia PAP.

Opt astfel de puncte vor fi înfiinţate într-o primă etapă în apropierea graniţei cu Ucraina, pentru a le oferi alimente, asistenţă medicală şi informaţii eventualilor refugiaţi, a precizat el.

Ce se întâmplă cu ambasadele din Ucraina?

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez a spus că misiunile diplomatice ale ţării sale în Ucraina vor rămâne deschise „cât de mult posibil”, dar Ministerul de Externe le-a cerut tuturor polonezilor să părăsească această ţară.

Şi Ungaria a declarat că ambasada sa la Kiev va rămâne deschisă. În schimb, Cehia a închis ambasada, dar menţine deschis consulatul de la Lvov, în vestul Ucrainei.

Ungaria a declarat că va trimite un număr nespecificat de militari în zona de frontieră cu Ucraina, în scop de securitate şi umanitar, însă joi dimineaţa nu erau vizibile desfăşurări de trupe.