Vladimir Putin n-are de gând să renunțe ușor la războiul din Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a solicitat o intensificare semnificativă a producţiei de armament, la mai bine de doi ani de la debutul războiului cu Ucraina.

Din punctul lui de vedere, doar prin adoptarea rapidă a tehnologiilor militare de vârf, armata Rusiei poate menţine un avantaj strategic pe câmpul de luptă. A evidenţiat necesitatea inovaţiei și a unei gestiuni eficiente.

„Trebuie să ne dublăm şi să ne triplăm eforturile în această direcţie. Rusia cheltuieşte puţin peste 8,7% din produsul intern brut pentru armată şi securitate.

Acesta este un buget mare. Şi suntem obligaţi să îl folosim cu atenţie şi în mod eficient”, a spus el, miercuri, în timpul unei întâlniri oficiale cu reprezentanții industriei de apărare, relatează agenția de presă DPA.

Putin și-a exprimat recunoștința față de fostul ministru al Apărării, Serghei Șoigu, pentru eforturile depuse în restructurarea armatei în ultimii ani. Vladimir Putin l-a înlocuit pe Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării din cauza nemulțumirii sale față de progresele limitate înregistrate de armata rusă în Ucraina.

Potrivit sursei citate anterior, scandalurile legate de corupție din jurul lui Serghei Șoigu sunt interpretate de experți drept semne ale slăbirii tot mai evidente a poziției sale.

Serghei Șoigu
Serghei Șoigu (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Cine este noul ministru al Apărării?

Recent, președintele Rusiei l-a propus pe Andrei Belousov pentru funcția de ministru al Apărării, înlocuindu-l astfel pe Serghei Șoigu. Acesta din urmă a fost desemnat secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, preluând responsabilitățile de la Nikolai Patrușev, fost director al FSB, recunoscut ca una dintre figurile de vârf ale regimului politic rus.

Prin alt decret prezidențial, Nikolai Patrușev a fost eliberat din funcția de secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, decizia intrând în vigoare imediat după semnare.

Andrei Belousov
Andrei Belousov (SURSA FOTO: government.ru)
Nikolai Patrușev
Nikolai Patrușev (SURSA FOTO: russiaeu.ru)

Andrei Belousov, propus pentru funcția de ministru al Apărării, a ocupat anterior poziția de prim-viceprim-ministru în guvernul anterior, la vârsta de 65 de ani.

A avut o carieră diversificată, fiind consilier al președintelui Rusiei în probleme economice la diverse momente, ministru al Dezvoltării Economice, director al Departamentului de Economie și Finanțe al Biroului Guvernamental Rus, director general al Centrului de Analiză Macroeconomică și Previziuni pe termen scurt.

A activat la Academia de Științe a URSS, ulterior devenită Academia Rusă de Științe, în perioada 1981-2006. În plus, a ocupat funcția de șef interimar al Cabinetului de Miniștri între 30 aprilie și 19 mai 2020, când premierul Rusiei, Mihail Mișustin, a fost spitalizat din cauza infecției cu coronavirus.