Vladimir Putin va interzice exporturile de benzină timp de șase luni

Vladimir Putin încearcă să își liniștească alegătorii, înainte de alegeri. Totodată, el pare să fie în căutare de fonduri prin care să continue să își finanțeze războiul.

Marți, Rusia a emis restricții privind exporturile de benzină. Administrația de la Kremlin urmărește să păstreze stabile prețurile.

Totul, în contextul creșterii cererii în sectorul agricol și pentru a putea finaliza lucrările de mentenanță la rafinării, conform informațiilor oferite de Reuters.

Pe baza informațiilor furnizate de o sursă anonimă, RBC a relatat că premierul rus, Mihail Mișustin, a dat undă verde pentru interdicție. Aceasta a fost propusă de Alexander Novak, vicepremierul Rusiei, într-o corespondență din 21 februarie.

Prețurile interne pentru benzină sunt un aspect delicat pentru șoferii și agricultorii ruși. Prin această măsură, liderul Putin caută să evite nemulțumirile prea mari în rândul populației. Mai ales înaintea alegerilor prezidențiale din luna martie 2024.

Regimul de la Kremlin obține cele mai mari profituri din exporturile de gaze naturale, petrol și produse petroliere. Acestea reprezintă o sursă crucială de venituri folosite pentru susținerea conflictului sângeros împotriva Ucrainei.

În trecut, Rusia a impus restricții asupra exporturilor de benzină într-o perioadă cuprinsă între septembrie și noiembrie 2023. Scopul era reducerea deficitului de combustibil și de a tempera creșterea prețurilor la nivel intern. La acel moment, doar patru state foste sovietice – Belarus, Kazahstan, Armenia și Kîrgîzstan – au fost scutite de aceste restricții.

Recenta interdicție nu va cuprinde țările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice, Mongolia, Uzbekistan și nici două regiuni care au declarat independența față de Georgia și sunt susținute de Rusia. Este vorba despre Abhazia și Osetia de Sud.

benzina, motorina, preturi, carburanti
Pompă de benzină / SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia se confruntă cu lipsa forței de muncă, o inflație crescută, secătuirea investițiilor străine

De la momentul invadării Ucrainei de către Rusia la începutul anului 2022, s-a estimat că cel puțin un milion de ruși au emigrat în alte țări, printre care și specialiști în domeniul tehnologiei. Această migrație a contribuit la accentuarea deficitului de forță de muncă, care se apropie de cifra de 5 milioane de lucrători, și a alimentat o creștere semnificativă a inflației.

În perioada cuprinsă între februarie 2022 și iunie 2023, aproximativ 253 de miliarde de dolari în capital privat au ieșit din Rusia, conform informațiilor prezentate de specialiștii Jeffrey Sonnenfeld și Steven Tian. Acestea se bazează pe datele furnizate de banca centrală rusă.

Pe lângă acest aspect, Rusia a suferit și din cauza pierderii accesului la tehnologia și expertiza occidentală pe care se bazau multe dintre companiile sale, iar investițiile străine directe au scăzut semnificativ.

Reglementările stricte privind capitalul au condus la o evaluare practic nulă a activelor rusești, exprimate în ruble, pe piețele globale.