Evgheni Prigojin, fondatorul organizației de mercenari Wagner, a criticat în mod repetat personalitățile militare ruse de rang înalt, dar până acum s-a abținut de la orice atac direct asupra lui Vladimir Putin.

Potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), părerea liderului Wagner este posibil să se fi schimbat. Analiștii spun că Prigojin a folosit Ziua Victoriei pentru a „își bate joc de Putin și a-și pune la îndoială judecata”.

Evgheni Prigojin și-a bătut joc de Vladimir Putin

În filmare, el s-a referit la o figură „bunic fericit” care „crede că este bun” – înainte de a întreba retoric ce ar trebui să facă Rusia și generațiile viitoare și cum poate câștiga Rusia dacă „bunicul” se dovedește a fi „un nemernic complet”. „.

ISW spune că Prigojin „a remarcat, de asemenea, că figurile nenumite (care se referă probabil la Putin și la personalitățile înalte ale Ministerului Apărării din Rusia) ar trebui să înceteze să se mai arate în Piața Roșie”.

„Prigojin se referă probabil la Putin, care este adesea numit „bunicul” (sau mai precis „Bunkernyi ded” sau „buncărul buncărului”), iar Prigojin a atacat anterior pe nume alți oficiali și ofițeri ruși înalți – dar nu a făcut acest lucru împotriva lui Putin”, transmite ISW.

„Atacurile sale crescânde asupra lui Putin ar putea să erodeze și mai mult norma în sistemul lui Putin în pe care actorii individuali îl pot juca pentru poziție și influență, dar nu îl pot critica direct ”, a mai transmis ISW.

Comentariile au declanșat observații similare din partea altor experți – dintre care unii au sugerat că scopul final al lui Prigojin ar putea fi detronarea și înlocuirea lui Vladimir Putin în funcția de președinte al Rusiei.

„Ar fi surprinzător dacă supraviețuiește”

Anders Aaslund, un expert în Rusia și fost consilier economic al guvernului rus din 1991 până în 1994, a spus că „ar fi surprinzător dacă Prigojin supraviețuiește acestei declarații”.

Analistul militar Michael Clarke spune că evoluția este semnificativă.

„Este posibil să fi depășit limita de data aceasta. Întotdeauna și-a folosit prietenia cu Putin pentru a face critici publice asupra armatei, pentru a-l determina să încheie o înțelegere între ei. Ideea este că Putin conduce în acest moment un fel de monarhie medievală la Kremlin. Munca nimănui nu pare să conteze. Totul ține de cine este aproape de Putin, de cine ascultă. „, a spus analistul.