Liderul de la Kremlin a subliniat că lumea se confruntă cu cel mai periculos deceniu de la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial și a avertizat că Rusia nu va încheia pacea sub dictatul ”unui Occident agresiv și neocolonial”, potrivit WashingtonExaminer.

„Ne confruntăm cu o piatră de hotar istorică”, a declarat Putin. „În fața noastră se află cel mai periculos, imprevizibil și, în același timp, crucial deceniu de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial”, a spus Putin, acuzând Occidentul că duce un joc geopolitic „periculos, însângerat și murdar”, care provoacă haos în toată lumea.

Putin a rostit acest discurs pe fondul anxietății internaționale privind riscul escaladării nucleare în Ucraina și a nemulțumirii Rusiei, generate de o serie de succese ucrainene.

Vremea în care Occidentul a dominat afacerile mondiale se apropie de sfârșit

„Vremea în care Occidentul a dominat în mod nemijlocit afacerile mondiale se apropie de sfârșit”, a mai afirmat Vladimir Putin. El a adăugat că lumea a ajuns, astfel, la o „bornă istorică” care marchează cel mai periculos deceniu de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

El a amintit problemele cu care se confruntă Rusia după acest război, dar a sugerat că tot răul e spre bine.

„Da, sunt unele probleme, și mă refer la pierderile suferite din cauza operațiunii militare speciale. Și spun mereu că, da, sunt pierderi economice, dar sunt și achiziții enorme”, a continuat președintele rus. Liderul de la Kremlin a adăugat că „ceea ce se întâmplă acum va aduce, în cele din urmă, beneficii Rusiei și viitorului ei. De ce? Pentru că va ajuta la întărirea suveranității noastre în toate domeniile și, în special, în domeniul economic”.

Rusia a fost supusă, din februarie, unor sancțiuni economice dure, impuse de Occident. Efectul financiar imediat al acestor sancțiuni a fost atenuat, oarecum, de nevoia continuă a Europei de a cumpăra surse de energie rusești, notează publicația americană.

Putin a subliniat însă că Rusia s-a dovedit mai rezistentă decât s-ar fi așteptat oficialii occidentali.

Actuala Ordine Mondială este avantajoasă doar pentru SUA și aliații ei

Putin a denunțat „modelul de globalizare occidentală” în termeni familiari multor critici americani. El a insistat că structura ordinii mondiale existente este avantajoasă pentru Statele Unite și aliații săi.

”Din obișnuință, Washingtonul continuă să numească actuala ordine mondială ca fiind liberală. De fapt, cu fiecare zi care trece, această ”ordine” sporește haosul și, aș putea adăuga, devine din ce în ce mai intolerantă chiar și față de țările occidentale, față de încercările lor de a manifesta orice independență”, a spus el.

„De îndată ce tu, ca țară îți deschizi piața pentru anumite articole, bunuri, producătorul local pierede și este aproape imposibil să consolidezi industria”, a afirmat Putin. „Așa se construiesc relațiile. Așa se preiau piețele și resursele, iar țările rămân fără potențialul lor tehnologic și științific”, a continuat el.

Washington Examiner arată că această acuzație se face ecoul criticilor americane la adresa Belt and Road Initiative a Chinei, un program de infrastructură care a permis Beijingului să preia controlul asupra unui port din Sri Lanka. Putin a lăudat BRl, în timp ce a denunțat „standardizarea” economiilor occidentale.

Nimic nu va ieși din asta

„Acesta a fost fundamentul modelului de globalizare occidentală, a cărui natură este, practic, una neo-colonială”, a insistat el, explicând: „Și sarcina era clară: de a consolida stăpânirea absolută a Occidentului asupra economiei mondiale și a politicii mondiale”.

Președintele rus a avertizat și că lumea este, în mod natural diversă, iar ”încercările Occidentului de a-i conduce pe toți sub un singur șablon sunt condamnate, pentru că nimic nu va ieși din asta”.

Putin a mai spus că Occidentul a respins încercările Rusiei de a construi relații bune cu SUA și NATO, deoarece decizia luată de liderii occidentali a fost aceea de a face Rusia vulnerabilă. Moscova dorea ”să fie prietenă cu Occidentul și cu NATO”, dar nu a putut accepta încercările SUA, UE și ale Regatului Unit de a ține Rusia sub control, a continuat el.

Casa Albă a reacționat la acest discurs, purtătorul de cuvânt Karine Jean-Pierre susținând că afirmațiile liderului rus nu sunt noi și nu au indicat o schimbare a obiectivelor strategice în Ucraina.