Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat, luni, 5 decembrie, o lege care prevede extinderea restricţiilor asupra promovării a ceea ce denumeşte țeful statului rus „propagandă LGBT”, interzicând practic orice exprimare în spațiul public a comportamentului sau stilului de viaţă LGBT în Federația Rusă, a informat Reuters.

Legea interzice orice acţiune sau răspândire de informaţii calificate drept o încercare de a promova subiectul homosexualităţii

Potrivit noii legi promulgate de către Vladimir Putin, care amplifică interpretarea a ceea ce este calificat drept „propagandă LGBT” în Rusia, orice acţiune sau răspândire de informaţii calificate drept o încercare de a promova subiectul homosexualităţii în spațiul public, online sau în filme, cărţi ori reclame ar putea fi sancţionată cu o amendă severă din partea statului rus.

De asemenea, legea extinde o anterioară lege împotriva propagandei LGBT în Rusia care a interzis „manifestarea” unui comportament LGBT în faţa copiilor.

Moscova susține ferm promovarea valorilor tradiționale

Legea a survenit în contextul în care autoritățile de la Kremlin exercită o presiune sporită față de grupurile minoritare şi oponenţilor regimului lui Vladimir Putin în Rusia, anulând grupuri media independente şi continuând înăbuşirea libertăţii de exprimare. În același timp, Moscova îşi intensifică o campanie lungă de un deceniu pentru a promova ceea ce ea spune că sunt valori „tradiţionale”, a mai notat sursa citată.

Autorităţile au folosit deja legea existentă cu scopul de a opri marşuri Gay Pride şi pentru a reţine activiştii care promovează drepturile homosexualilor. Grupurile pentru drepturile omului au susținut faptul că noua lege vizează să elimine cu totul din viaţa publică aşa-numitele stiluri de viaţă LGBT „netradiţionale”, practicate de lesbiene, bărbaţi gay, bisexuali şi persoane transgender.

Vladimir Putin a anunțat încheierea mobilizării parțiale în Rusia

Aflându-se la o întâlnire cu mamele militarilor, care a avut loc la Novo-Ogarevo, șeful statului rus, Vladimir Putin, a declarat că mobilizarea parțială din Rusia a luat sfârșit.

Una dintre femeile prezente la întâlnire a declarat că fiul ei în vârstă de 17 ar fi putut să fie chemat să se înroleze în armată pentru a fi trimis în Ucraina pe câmpul de luptă. „Nu trebuie, ne ajunge”, a replicat președintele rus Vladimir Putin. Acesta a nuanțat că în cadrul operațiunii militare speciale declanșate pe 24 februarie, țara nu se luptă cu cetățenii ucraineni, ci cu cei care îi folosesc pe aceștia drept carne de tun în conflictul militar cu Rusia.

Secretarul de presă al administrației de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat, astăzi, 25 noiembrie, că informațiile din mass-media în legătură cu planurile șefului statului de a consacra Mesajul adresat Adunării Federale „mobilizării țării” nu corespund realității, a anunțat publicația rusă Rosbalt.