Acest lucru înseamnă că președintele rus va răspunde probabil la întrebările cetățenilor, în timp ce războiul său din Ucraina continuă și populația resimte durerile provocate de sancțiunile internaționale.

„Linia directă cu Putin” a avut loc în fiecare an începând din 2001, iar oamenii din toată Rusia îi pun liderului lor întrebări despre politică, economie și chiar despre viața sa personală.

Evenimentul este atent regizat

Deși se pretinde a fi un forum deschis, evenimentul este atent regizat, iar întrebările, care vin prin e-mail, telefon, text și video în direct, se presupune că au fost verificate în prealabil.

Numărul întrebărilor venite din partea agențiilor de presă străine a scăzut în ultimii ani. De asemenea, represiunea exercitată în ultimul an asupra presei independente și străine înseamnă că este puțin probabil ca anul acesta să se audă voci disidente sau întrebări din partea jurnaliștilor internaționali.

Programul a avut loc în fiecare an, cu excepția anilor 2004 și 2012. Agenția de știri Tass a raportat că numărul întrebărilor transmise a crescut de la 400.000 în 2001 la peste 3,25 milioane în 2016. Anul trecut au fost în jur de 2 milioane.

Kremlinul nu a stabilit încă data exactă

Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că sunt în curs de desfășurare „pregătiri preliminare” pentru eveniment, deși „data nu a fost încă stabilită”, potrivit Tass.

Peskov a precizat că nu va exista nicio legătură între program și discursul anual al lui Putin despre starea națiunii adresat Parlamentului rus și Adunării Federale.

În 2021, evenimentul a fost transmis în direct pe 30 iunie de canalele de televiziune Rossiya 1, Rossiya 24, Channel One, NTV, televiziunea publică a Rusiei și Mir, precum și de o serie de posturi de radio susținute de stat.

Lumea s-a schimbat însă mult de atunci

În lunile care au urmat, a avut loc o consolidare a trupelor rusești de-a lungul graniței cu Ucraina înainte de a fi lansată invazia de la 24 februarie. De asemenea, Rusia a fost izolată de sistemul financiar global și s-a confruntat cu sancțiuni dure din partea SUA și a UE.

În timpul emisiunii de anul trecut, când a fost întrebat dacă se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Putin a spus că „ucrainenii și rușii sunt un singur popor”. Acest lucru a determinat Kievul să răspundă că, de fapt, fac parte din „două națiuni separate”, iar comentariul lui Putin a fost un prevestitor al războiului care va urma.

Vladimir Putin a acuzat, de asemenea, în intervenția sa SUA și Marea Britanie de o „provocare” în Marea Neagră în acea lună, în care Moscova a declarat că a tras focuri de avertisment și a aruncat bombe pentru a descuraja distrugătorul HMS Defender al Marinei britanice în timp ce trecea pe lângă Crimeea.

„Perioada lumii unipolare a dispărut și trebuie să operați pornind de la premisa că lumea se schimbă și o face rapid”, a declarat atunci Putin, potrivit Newsweek.