În acest context, fostul ambasador al Statelor Unite în Rusia, profesorul Michael McFaul, a făcut câteva comentarii cu privire  la obiectivele inițiale ale lui Vladimir Putin, mărturisind că nu se aștepta ca liderul de la Kremlin să fie atât de „diabolic”.

Potrivit Huffngton Post, Michael McFaul, fost ambasador al SUA în Rusia în timpul administrației Obama s-a declaarat șocat de modul diabolic în care a intervenit Vladimir Putin în Ucraina.

Au lăsat acele cadavre intenționat, ca o modalitate de a teroriza poporul ucrainean

”Trebuie să recunosc, nu mă așteptam să fie atât de diabolic în felul în care luptă în acest război”, a spus McFaul. „Să ne gândim că ar fi putut să lămurească lucrurile cu privire la ce s-a întâmplat în Bucea. Ar fi putut să ascundă asta, dar nu au făcut-o”, a spus el, făcând referire la masacrul descoperit în orașul aflat în apropierea capitalei Ucrainei.

„Au lăsat acele cadavre intenționat, ca o modalitate de a teroriza poporul ucrainean”.

Putin a pierdut războiul pentru Ucraina

McFaul, acum profesor de științe politice la Universitatea Stanford, care a scris prima sa lucrare în care l-a numit pe Putin ”autocrat” a reamintit și modul în care planificarea de cucerire a țării vecine de către Putin a mers prost încă din primul moment.

”Putin a pierdut războiul pentru Ucraina”, a spus McFaul, remarcând că „intenția inițială, de a înghiți toată Ucraina, nu a avut succes.

Putin „nu a reușit să cucerească Kievul” sau orice alte orașe ucrainene majore și „a eșuat în toate obiectivele sale majore”, spune fostul ambasador american.

Care sunt acum obiectivele rușilor

O analiză publicată de Politico reamintește, de asemenea, cele patru obiective ale Rusiei. Astfel, forțele armate ruse din sudul și estul Ucrainei încearcă acum să captureze întregul Donbas, să realizeze o punte pe uscat din Donbas până în Crimeea, prin Mariupol

să obțină controlul Hersonului și să ocupe noi porțiuni de teritoriu pe care să le folosească pe post de zonă-tampon și/sau monedă de schimb în negocieri viitoare cu Ucraina.

Rusia intenționează să preia Mariupol până pe 9 mai, Ziua Victoriei în Rusia, pentru a-l prezenta ca pe o mare victorie a campaniei lui Putin.  Rusia va continua să folosească artileria și bombardamentele de la mare distanță, în paralel cu evacuarea civililor din oraș, pentru a-și putea atinge scopul.

Între timp, un transport aerian cu o parte din asistența de securitate americană pentru Ucraina a sosit în Europa.

Alte șapte zboruri din același pachet de ajutor militar în valoare de 800 de milioane de dolari sunt așteptate să sosească în Europa.

SUA au aprobat recent livrarea unui pachet de ajutor militar care include 11 elicoptere Mi-17, 300 de drone Switchblade, 18 obuziere, precum și echipament de protecție în caz de atacuri cu arme chimice.

De asemenea, ucrainenii urmează să primească 200 de vehicule blindate M113, 10 radare pentru contracararea tirurilor de artilerie, 500 de rachete anti-tanc Javelin și 30.000 de seturi de armuri și căști. Noul pachet de 800 de milioane de dolari face ca suma totală a asistenței militare pe care SUA au oferit-o Ucrainei să se ridice la peste 3 miliarde de dolari.

Moscova acuză America pentru prelungirea războiului

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a acuzat SUA şi alte țări occidentale că fac totul pentru a prelungi operațiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Într-o declarație televizată transmisă de televiziunea Russia 24, Șoigu s-a adresat unui Consiliu consultativ, în fața militarilor de top ai țării, la câteva zile după ce s-a speculat că ar fi suferit un atac de cord. Ministrul rus a spus că volumul tot mai mare de arme străine livrate Ucrainei demonstrează clar intențiile statelor vestice de a determina regimul de la Kiev să lupte până la ultimul om.