Veste de ultimă oră de la Moscova. După valul de sancțiuni fără precedent venit din partea Occidentului, Rusia vine cu un răspuns drastic. Vladimir Putin a impus Decretul 81, care prevede un set de reguli stricte pentru străinii care solicită aprobare pentru a cumpăra şi vinde active ruseşti, de la valori mobiliare la proprietăţi imobiliare, scrie Reuters.

Sursa citată amintește și faptul că, momentan, Rusia a oprit străinii să tranzacţioneze active ruseşti în această lună. Moscova anunța atunci că își doreşte să se asigure că deciziile de retragere a investiţiilor sunt luate în considerare şi nu sunt determinate de presiunea politică, după invazia Moscovei în Ucraina.

Pe de altă parte, acum lucrurile s-au schimbat, iar Moscova dezvăluie într-un document, detaliile unui proces de aplicare care trebuie urmat înainte ca Ministerul de Finanţe să decidă dacă activele pot fi tranzacţionate, inclusiv dezvăluirea oricăror beneficiari şi investiţii strategice, cum ar fi apărarea.

Astfel, la momentul actual, fondurile cu expunere de zeci de miliarde de dolari în Rusia aşteaptă detalii cu privire la restricţiile cu care se vor confrunta când vor încearca să renunţe şa active, pe fondul izolării economice în creştere a preşedintelui Vladimir Putin.

Un expert din domeniul investițiilor locale a vorbit despre aceste aspecte. El susține că niciun om din Rusia nu îi va atrage atenția președintelui rus cu privire la problemele financiare care vor urma.

”Cred că nimeni din Rusia nu îndrăzneşte să-i spună lui Putin problemele financiare care urmează”, a spus Alastair Winter, un strateg de investiţii globale la Argyll Europe. Totodată, el a mai adăugat că vor urma ”scăderi în masă” pentru mulţi străini expuşi în ţară.

Cum ripostează Moscova?

Menționăm faptul că războiul din Ucraina a declanşat un exod de firme internaţionale şi a decuplat în mare măsură economia Rusiei de restul lumii. În acest sens, Moscova ripostează.

Astfel, în această lună, autorităţile ruse au publicat luna aceasta Decretul 81, care stipulează că orice tranzacţie între ruşi şi contrapărţi străine necesită permisiunea Comisiei guvernamentale pentru controlul investiţiilor străine a Rusiei.

Mai exact, de acum, investitorii străini, care au achiziţionat acţiuni şi obligaţiuni ruseşti fără restricţii, au rămas blocaţi cu acele deţineri. ”Autorităţile ruse au anunţat ordinul de obţinere a autorizaţiilor de desfăşurare a operaţiunilor stabilite prin Decretul 81. A fost înfiinţat un organism autorizat împuternicit să ia decizii privind eliberarea autorizaţiilor”, se arată în nota Citigroup.

În același timp, procesul pe care Rusia l-a demarat mai presupune și o cerere şi documentele aferente depuse la Ministerul rus de Finanţe, în limba rusă, care conţin ”informaţii privind scopul, subiectul, conţinutul şi condiţiile esenţiale ale tranzacţiei”.

Ce obligații au solicitanții

Pentru a nu fi afectați, solicitanţii trebuie să dezvăluie, de asemenea, informaţii complete despre beneficiari şi beneficiarii efectivi, se arată în memoriu, precum şi detalii despre orice investiţii în companii dintr-un ”sector strategic”. Printre acestea se numără aviaţia, spaţiul, producţia de resurse naturale sau producţia de arme sau echipamente militare.

”Acesta este doar un mecanism pentru a controla ce entităţi pot tranzacţiona în valută străină şi nu vor fi companiile din ţări ostile care ies din ţară”, a spus o sursă bancară despre reguli. Pe de altă parte, până la momentul actual, Citigroup a refuzat să comenteze dincolo de confirmarea autenticităţii notei.

De cealaltă parte însă, o a doua sursă bancară a venit cu o serie de recomandări. Acestea a sfătuit clienții să nu tranzacţioneze în astfel de condiţii, adăugând că există temeri legate de partajarea datelor sensibile şi lipsa de transparenţă cu privire la aprobările sau respingerea aplicaţiilor.