Planul lui Vladimir Putin

Experții din domeniu spun că Rusia nu este în măsură să atace NATO, cu toate că politicienii spun că acest scenariu reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității europene.

Chiar dacă țara condusă de către Vladimir Putin ar fi prea slăbită să atace NATO, analiștii spun că liderul de la Kremlin plănuiește să o distrugă direct din interior.

În luna martie, premierul polonez Donald Tusk spunea că Europa se confruntă cu o perioadă premergătoare războiului. Tot atunci, el mai spunea că securitatea continentului nu ar trebui să fie condiționată de o eventuală victorie a Rusiei asupra Ucrainei.

„Nu vreau să sperii pe nimeni, dar războiul nu mai este un concept din trecut”, a declarat Tusk într-un interviu acordat mai multor instituții media europene. „Este real. De fapt, a început deja acum mai bine de doi ani”.

Germania spune că Rusia va efectua o ofensivă masivă în 2024

Conform unor rapoarte militare germane, se prevedea că Rusia va declanșa o ofensivă amplă în anul 2024. Țara va profita de slăbirea sprijinului occidental pentru Ucraina.

Rusia ar urma să-și îndrepte atenția către statele membre NATO din Europa de Est după eventuala ofensivă în Ucraina.

Scopul ar fi destabilizarea acestor țări. Printre ele se numără:

  • Estonia
  • Lituania
  • și Letonia

Documentele arată că Rusia ar dori să destabilizeze țările prin atacuri cibernetice și prin generarea unui haos intern. De asemenea, Germania nu este singura țară care a făcut astfel de previziuni.

germania
Germania/SURSA FOTO: Dreamstime

Rusia ar putea ataca NATO în următorii 3 ani

La finele anului anterior, agenția națională de securitate din Polonia a emis o estimare conform căreia Rusia ar putea iniția un atac împotriva NATO în următorii trei ani.

Statele membre ale alianței NATO au promis să se apere reciproc împotriva agresiunii în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului de la Washington.

Aceasta implică faptul că o agresiune rusă împotriva unui membru ar putea deschide calea către un conflict armat care să implice mai multe state, inclusiv riscul utilizării armelor nucleare.

NATO, steag, Alianta Nord Atlantica
SURSA FOTO: Unsplash

Vladimir Putin face declarații contradictorii

Cu toate că nu este clar dacă Putin are într-adevăr intenția de a ataca NATO, modalitatea și forma unui posibil atac rămân incerte.

În luna martie, Putin a respins acuzațiile că ar avea intenții de a ataca statele membre NATO. El a caracterizat astfel de speculații drept „prostii”.

Cu toate acestea, liderii militari occidentali rămân sceptici. Cu o lună înainte, Putin a amenințat Occidentul, menționând posibilitatea unui atac nuclear în contextul sprijinului său pentru Ucraina.

El a făcut referire la o propunere recentă a președintelui francez de a trimite trupe în Ucraina.

Rusia este afectată de conflictul din Ucraina și pare să nu fie în poziția de a iniția un atac împotriva alianței NATO, spun analiștii.

Cu toate acestea, Putin adoptă o strategie pe termen lung, iar evoluția situației în Ucraina, împreună cu eforturile susținute ale Rusiei de subminare și dezintegrare a NATO, vor juca un rol crucial în determinarea posibilității unui atac rus.

Putin are un avantaj în fața Occidentului

Philip Ingram, un fost ofițer de informații militare britanic, a afirmat că Putin deține un avantaj important în fața Occidentului.

Pe când liderii occidentali se ocupă cu planificarea alegerilor, Putin se află într-o poziție de conducere autoritară, fără opoziție semnificativă. Această situație îi permite să se concentreze asupra propriilor sale planuri de viitor.

„El nu dorește, în acest moment, o confruntare directă cu NATO, dar gândește într-un mod diferit și planifică într-un mod diferit față de ceea ce facem noi în Occident și, prin urmare, așa cum fac țările NATO. Deci, el nu intenționează să atace NATO anul viitor, dar va stabili condițiile pentru a putea”, a spus Ingram.

Putin va încerca să slăbească NATO din interior

În contrast, Putin va încerca să submineze NATO din interior, căutând să identifice puncte vulnerabile pe care le poate exploata ulterior.

Pentru a realiza acest lucru, este probabil ca Putin să intensifice așa-numitul „război hibrid” al Rusiei împotriva statelor membre NATO.

„Amenințarea reprezentată de Rusia la adresa NATO este puțin probabil să fie o invazie, este mai probabil să provină dintr-o serie de alte amenințări militare și non-militare, adică amenințări hibride”, a declarat Ruth Deyermond, expert în armata rusă la King’s College din Londra.

Scopul principal este să îndepărteze Statele Unite de la angajamentul lor de a-și proteja aliații europeni.

„Din acest motiv, mă aștept să vedem Rusia folosind toate trucurile și capacitățile din dulapul său pentru a submina unitatea occidentală în anii următori”, a declarat Bryden Spurling, analist la RAND Corporation, pentru BI.

Conform unor observatori, Rusia este deja implicată într-un conflict cu NATO, chiar dacă în mod subtil.

„Rusia este deja angajată într-un conflict semnificativ cu țările NATO și aliații lor”, a subliniat el.