Potrivit Businessinsider, majoritatea băncilor se așteaptă ca șomajul să crească la peste 4% în următoarele 12 luni, pe măsură ce creșterile agresive ale ratelor dobânzii ale băncii centrale se filtrează pe piața muncii.

Care este cel mai mare risc

Davis a declarat la podcast-ul „What Goes Up” de la Bloomberg că, deși acele pierderi ale locurilor de muncă sunt setate să suprime creșterea salariilor și să ajute inflația să scadă la nivelul țintă de 2% al Fed, în același timp ar putea să năruiască speranțele Rezervei Federale pentru așa-numita „aterizare soft”, atunci când creșterea prețurilor este rece, dar nu există riscul unei recesiuni în SUA.

„Va fi nevoie de o anumită slăbire a pieței muncii pentru a trece, așa cum spun mulți, de la 3% tendința de inflație la 2%”, a declarat economistul șef al managerului de active. „Aproape toată lumea are o creștere a ratei șomajului de cel puțin 30 sau 40 de puncte de bază, deci va trece de 4% în următorul an”, a adăugat Davis. „Ei bine, din punct de vedere istoric, asta a fost 100% asociat cu o recesiune, nu neapărat profundă ca magnitudine, ci o recesiune”, a adăugat el.

Fed nu se mai așteaptă la o recesiune în acest an

Comentariile lui Davis vin după ce Fed a spus că nu se mai așteaptă la o recesiune în SUA în acest an. „Echipa vede o încetinire vizibilă a creşterii începând mai târziu în acest an, dar, având în vedere rezilienţa economiei până în prezent, nu se mai prevede o recesiune”, a declarat Jerome Powell, după ce Fed anticipase, la jumătatea lunii iunie, o recesiune uşoară până la sfârşitul anului.

„Din punct de vedere semantic, ei spun că nu există recesiune”, a declarat Davis pentru Bloomberg. „Dar, lăsând la o parte semantica, de fapt este o recesiune – pentru că aveți pierderi de locuri de muncă”, a adăugat el, referindu-se la rata șomajului.

Numărul locurilor de muncă și PIB-ul SUA au continuat să crească

Banca centrală a majorat ratele dobânzilor de la aproape zero la peste 5%, începând din martie 2022, în încercarea de a controla creșterea prețurilor, dar s-a angajat să adopte o abordare dependentă de date pentru înăsprirea politicii financiare. De atunci, inflația a scăzut de la maximul ultimelor patru decenii la doar 3%, în timp ce numărul locurilor de muncă și PIB-ul Americii au continuat să crească, în ciuda creșterii rapide a costurilor de împrumut.

La finele lunii iulie, Fed a majorat ratele dobânzilor cu un sfert de punct și nu a eliminat posibilitatea unei noi majorări a ratelor în acest an. Unii indicatori de piață sugerează totuși că o recesiune ar putea fi, încă, la orizont. Modelul de probabilitate de recesiune al Rezervei Federale, care urmărește diferențele dintre randamentele titlurilor de Trezorerie pe 3 luni și pe 10 ani, indică un procent de 67% ca economia SUA să intre în recesiune până în iunie 2024.

„Pentru a determina gradul de fermitate suplimentară a politicii monetare care ar putea fi adecvat pentru a readuce inflația la 2%, Comitetul va lua în considerare înăsprirea cumulativă a politicii monetare, decalajele cu care politica monetară afectează activitatea economică și inflația, precum și evoluțiile economice și financiare”, a precizat comunicatul Fed.