Cea mai mare amenințare actuală pentru sănătatea publică

Febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF) este răspândită de căpușe în Europa, Africa și Orientul Mijlociu, oamenii de știință avertizând că este „foarte probabil” să ajungă în Marea Britanie. A fost emisă o avertizare de sănătate în ceea ce a fost descris drept ”cea mai mare amenințare actuală pentru sănătatea publică” și care ar putea fi accelerată de schimbările climatice. Febra hemoragică Crimeea-Congo (CCHF) a izbucnit recent în Irak și Namibia. Între timp, oficialii pakistanezi au raportat două decese.

Este „foarte probabil” ca boala să ajungă în Marea Britanie

Este „foarte probabil” ca boala să ajungă în Marea Britanie, au declarat persoane audiate recent în Comisia pentru Știință, Inovare și Tehnologie a Parlamentului de la Londra. În timpul audierii, James Wood, șeful secției de medicină veterinară de la Universitatea Cambridge, a declarat că ”CCHF și-ar putea găsi drumul către Marea Britanie prin căpușe”.

Boala este cauzată de Nairovirus și se transmite prin mușcătura de căpușe

Boala este cauzată de Nairovirus, o afecțiune care este răspândită de căpușe și, conform Organizației Mondiale a Sănătății, are o rată a mortalității între 10 și 40%. CHF este transmisă prin mușcătura de căpușe și contactul cu țesuturi animale infectate. Poate fi transmisă, între oameni, prin sânge infectat sau fluide corporale. Simptomele tind să apară brusc și includ febră, dureri musculare, amețeli, schimbări de dispoziție, confuzie, sângerarea ochilor, printre multe altele. În cazurile severe, avertizează OMS, se instalează icterul și schimbări de percepție senzorială.

În Spania ar fi fost observate deja câteva cazuri

Virusul a fost descoperit pentru prima dată în Crimeea, în urmă cu aproape 70 de ani. Astăzi, CCHF este endemică în Africa, Orientul Mijlociu, Asia și Balcani, cazuri rare fiind înregistrate în nordul Europei. Până în prezent, nu au fost raportate focare în SUA. Cu toate acestea, boala s-ar putea extinde din teritoriile sale obișnuite și s-ar putea îndrepta spre țări precum Marea Britanie și Franța din cauza schimbărilor climatice. Ali Mirazimi, virolog la Institutul Karolinska din Suedia, a declarat pentru Modern Diplomacy că, după cum se pare, căpușele „se mișcă în sus, prin Europa, din cauza schimbărilor climatice, cu veri mai lungi și mai uscate”. În Spania ar fi fost observate deja câteva cazuri, a raportat Newsweek.

212 de cazuri între 1 ianuarie și 22 mai

Irakul s-ar fi confruntat, anul trecut, cu febra hemoragică Crimeea-Congo, înregistrându-se 212 de cazuri între 1 ianuarie și 22 mai. Dintre acestea, 169 au fost raportate numai în perioada aprilie-mai. Agenția France-Presse susține că aproape 100 de cazuri suplimentare – și 13 decese – au fost atribuite bilanțului din Irak. Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Kabul au anunțat, în luna iunie, că au crescut cazurile de febră hemoragică Crimeea-Congo (CCHF). Medicii au spus că, zilnic, au internat aproape cincisprezece pacienți suspecți de CCHF, scrie The Mirror.

„Cazurile noastre cresc pe zi ce trece. Aproximativ 10 până la 15 persoane au simptome suspecte de febră hemoragică, vin la noi și, după diagnostic, sunt internate”, a declarat Faridullah Omari, medic la Spitalul de Boli Infecțioase. în Kabul, conform Talonews. Potrivit medicilor, febra mare, durerile de cap, durerile musculare, greața, durerile de stomac și uneori sângerările sunt simptome ale febrei hemoragice Crimeea-Congo.