Directorul Institutului de Boli Infecţioase, dr. Adrian Streinu Cercel, a declarat că s-a cerut instalarea de scannere termice pe aeroporturile din România, pentru a fi depistate persoanele cu febră, care ar putea fi purtătoare ale virusului. El a mai spus că este vorba de virus nou, cu o structură genetică nouă, iar perioada de incubaţie este de 14 zile.

Specialiștii în domeniu au stabilit trei categorii de măsuri care vor fi aplicate în aeroporturile internaționale și unitățile sanitare pentru prevenirea, limitarea îmbolnăvirilor și tratarea pacienților infectați cu coronavirus.

Astfel, au fost nominalizate unitățile sanitare care vor primi pacienți pentru asigurarea asistenței medicale, care vor fi spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj iar în București – INBI ”Matei Balș” și SCBIT ”Victor Babeș”).

Toate unitățile sanitare au obligația să asigure personalului medico-sanitar substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe în cantități suficiente, iar personalul medico sanitar din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (masca și mănuși).

Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balș” unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament). Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale. INBI ”Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament care va fi pus la dispoziția centrelor nominalizate.

Pentru capacitatea de identificare și diagnostic rapid a cazurilor, unitățile sanitare desemnate vor achiziționa teste de diagnostic recomandate de OMS. În aeroporturile internaționale, vor fi distribuite călătorilor materiale de informare la intrarea în țară referitoare la simptomatologie.

De asemenea, se recomandă asigurarea asistenței medicale în regim de permanență, unde vor fi îndrumați pasagerii cu simptomatologie respiratorie/febră. Tot în aeroporturile internaționale, specialistii de sănătate publică recomandă achiziția de scannere termale în vederea identificarii persoanelor care pot prezenta simptomatologie specifica.

Ministerul Sănătăţii precizează într-un comunicat că acest plan de măsuri va fi actualizat în funcţie de evoluţia şi recomandările transmise de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Comisia Europeană.