Avionul, numit “Cosmic Girl” a fost folosit iniţial de compania Virgin Atlantic pentru a transporta pasagerii din Europa în Statele Unite. În prezent, în cel de-al doilea ciclu al vieţii sale, acesta va fi utilizat pentru a lansa mici rachete fără piloţi care transportă mici sateliţi în spaţiu.      

Cum funcţionează? După ce a atins o altitudine înaltă, racheta, purtată pe aripa stângă a avionului se detaşează, apoi i se aprinde motorul pentru a-şi urma drumul în spaţiu. 

Lansarea pe orizontala avionului, este de asemenea, modul în care compania Virgin Galactic plănuieşte să trimită turişti în spaţiu, prin zboruri scurte.

Însă modul în care turiştii vor explora spaţiul, va fi complet diferit, faţă de modul în care sunt trimişi sateliţii, a transmis compania. 

Virgin Galactic a semnat un contract cu NASA de 4,7 milione de dolari pentru a lansa sateliţi. De asemnea, are un contract cu OneWeb, conform căruia o reţea de 270 de sateliţi vor oferi acces la internet pe întreg globul. Dar compania nu a lansat încă un satelit sau un turist în spaţiu.  

În octombrie 2014, nava spaţială a companiei s-a prăbuşit, în timpul unui test, iar un pilot a decedat. O nouă navă spaţială este în construcţie, în prezent.