Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, joi, că la sfârşitul acestui an, va fi lansat un nou proiect pentru montarea de panouri fotovoltaice destinat unităţilor administrativ-teritoriale şi instituţiilor publice.

„Aş vrea să profit de faptul că sunt domnii prefecţi prezenţi aici, la această videoconferinţă, să transmit clar un mesaj că la sfârşitul acestui an lansăm un program special pentru unităţile administrativ-teritoriale, un program multianual din Fondul de modernizare, complementar cu cel de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectele Europene.

Ca să fie foarte clar, este alt program, prin care încurajăm practic şi deschidem call-uri de proiecte, probabil finanţate 100%, pentru unităţile administrativ-teritoriale şi instituţiile publice de montare a panourilor fotovoltaice pentru creşterea autoconsumului.”, a declarat, joi, Virgil Popescu.

Noul program va fi implementat în primăvară

Totodată, Virgil Popescu a ținut să menționeze că programul va fi implementat din primăvară. Ministrul asigură că și alte proiecte vor fi lansate în viitorul apropiat.

„Practic, ne dorim ca, odată ce ieşim cu evaluările în această iarnă, din primăvară, unităţile administrativ-teritoriale să poată şi instituţiile publice să treacă, practic, la faza de implementare a acestui program şi să fim pregătiţi mai bine pentru perioadele următoare.

Vor fi în fiecare an call-uri de proiecte pe acest domeniu pentru unităţile administrativ-teritoriale şi pentru instituţiile publice, separat, tocmai pentru a nu intra în competiţie cu companiile, cu întreprinderile mici şi mijlocii sau cu producătorii de energie electrică.”, a mai spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Virgil Popescu: Stocurile de gaze naturale astăzi sunt aproape de 93%

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat joi la o videoconferință cu prefecţii pe tema pregătirii pentru sezonul rece, la care a luat parte şi premierul Nicolae Ciucă.

„Stocurile de gaze naturale astăzi sunt aproape de 93% şi estimăm că vor depăşi 2,9 miliarde de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent de aproximativ 95 – 97% din total, capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme. Stocurile de cărbune în termocentrală, şi aici vorbesc în principal de lignit, sunt în parametri normali.

Producţia de cărbune de lignit a crescut în acest an, practic, cu aproape 900.000 de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai, au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectricii, lipsă datorată în special secetei din această vară.”, a declarat Virgil Popescu.