“Adoptarea tacită a proiectului de lege care acordă autonomie așa-zisului Ținut Secuiesc este o chestiune extrem de gravă, din toate punctele de vedere. Este un afront la adresa suveranității statului român.”, a spus Viorica Dăncilă pe pagina ei de Facebook.

Nu există scuză pentru ce s-a întâmplat

”Nicio epidemie, nicio izolare nu poate justifica o astfel de scăpare de procedură. Adoptarea chiar și tacită a unei propuneri legislative de o asemenea gravitate nu arată doar o totală lipsă de profesionalism, ci și inconștiență politică.

Senatul e acum dator să repare această oribilă greșeală” a scris fostul premier pe Facebook.

Ce prevede proiectul

Proiectul de lege referitor la Autonomia Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit  de Camera Deputaților pe 23 aprilie. În aceste condiții, Ținutul Secuiesc va avea președinte, iat limbile maghiară și română devin limbi oficiale. Proiectul va fi înaintat Senatului, ca for decizional în acest caz.

Conform actului normativ, statutul de regiune autonomă a Ţinutului Secuiesc poate fi desfiinţat numai printr-un referendum organizat în Ţinutul Secuiesc.

„Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, arată proiectul de lege.

Iniţiatorii spun că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.