Andrei Caramitru, fost consilier personal al lui Dan Barna, susține că există o singură variantă prin care actualul guvern poaet fi dat jos. Din cauza faptului că PSD-ALDE încă au majoritate în Parlament, o moțiune de cenzură prin care Orbna este anunțat premier este din start sortită eșecului. În schimb, dacă Mihai Tudose ar fi cel susținut pentru poziția de șef al Executivului, moțiunea s-ar putea să treacă.

Mihai Tudose păstrează încă o imagine bună printre mulți social-democrați, motiv pentru care anumite filiale PSD ar putea vota moțiunea, pentur ca ulterior să treacă cu totul în Pro România. De asemenea, și ALDE ar putea susține o asemenea variantă, pentru a-și păstra speranța ca la următoareel alegeri să treacă pragul.

Andrei Caramitru susține că încercarea lui Orban de a se profila cu forța ca varianta alternativă la Dăncilă este sortită eșecului, deoarece nici ALDE, nici Pro România și nici dizidenții din PSD nu ar susține o asemenea variantă.

PNL poate juca ca până acum – să propună un prim ministru de la ei (Orban) – care garantează că moțiunea nu va trece și PSD se va consolida. Singura soluție – și cea mai deșteaptă – este ca primul ministru de după Viorica sa fie Tudose. (…) Deci cheia e la Orban. Dacă joaca bine rezolvam problema. Dacă nu – înseamnă că face un blat tactic care permite PSD să se regrupeze. Dacă joaca bine – voi fi primul care aplaudă și mulțumește PNL-ul. Dacă nu – o sa ii atac public. Ca să știți”, a scris Caramitru pe Facebook.