Continuă războiul declarațiilor între reprezentanții celor mai mari forțe politice din România, pe tema majorării salariului minim. După ce liderul PNL, Ludovic Orban, a dat replica mai multor reprezentanți ai PSD, arătând că va modifica un act normativ adoptat de guvernul demis, prin care s-ar majora salariul minim, a venit rândul Vioricăi Dăncilă să ia atitudine.

”Ceea ce face domnul Orban este incalificabil. A reușit astăzi să șocheze o țară întreagă, când a somat actualul Guvern să nu crească salariul minim și a amenințat că dacă o vom face va modifica hotărârea de Guvern. Mă întreb oare cât poate să îi urască pe români și dacă o măsură pe care oamenii o așteaptă reprezintă un pericol pentru domnul Orban. Nu m-a sunat și nu ascult de ceea ce somează domnul Orban. Eu ascult doar vocea oamenilor care au nevoie de sprijin și solidaritate”, a declarat Viorica Dăncilă joi seară, în direct la România TV.

Ea a ținut să reitereze că guvernul pe care îl conduce va majora salariul minim: ”Categoric, da. Da. Pentru că am promis că vom lua măsuri pentru români și așa vom face”, a mai spus premierul.

De menționat că premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat joi că va modifica Hotărârea de Guvern prin care se va mări salariul minim pe economie cu 100 de lei, în cazul în care Guvernul Dăncilă va adopta un astfel de act normativ.

”Îi somez să nu adopte nicio hotărâre, nu au capacitatea de a adopta o astfel de hotărâre, care are un impact economic important, care are un impact asupra mediului de afaceri şi care are consecinţe bugetare. Acest guvern (Guvernul Dăncilă – n.r.) nu are dreptul legal de a adopta o astfel de hotărâre de guvern. Dacă, totuşi, vor vrea să adopte o astfel de hotărâre de guvern, o vom modifica”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului, întrebat despre hotărârea de guvern privind creşterea salariului minim pe economie cu 100 de lei pe care executivul demis ar putea să o adopte săptămâna viitoare.

Orban a menţionat că salariul minim trebuie să fie calculat prin aplicarea unui mecanism obiectiv şi predictibil.

”Este o solicitare a Comisiei Europene care datează din 2014, de a stabili acest mecanism care să se bazeze pe indicatori economici obiectivi cum sunt indicele productivităţii, rata inflaţiei, creşterea economică sau creşterea salariului mediu brut şi care să fundamenteze modul de calcul al salariului minim pe economie. Salariul minim pe economie nu poate fi scos din burtă de un ministru al Muncii sau mai ştiu eu de ce funcţionar dintr-un minister sau altul, fără să aibă un fundament real. Salariul minim pe economie este un instrument reglator al întregii pieţe, iar orice fixare a salariului minim pe criterii administrative, subiective, care să nu aibă la bază indici obiectivi, riscă să afecteze negativ întreg mediu de afaceri şi până la urmă să se întoarcă chiar împotriva angajaţilor care beneficiază de o eventuală mărire a salariului minim”, a menţionat el.

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat miercuri un proiect de Hotărâre de Guvern conform căruia salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 2.262 lei lunar, începând din ianuarie 2020, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 13,518 lei/oră.