Pactul pentru bunăstarea românilor propus de Viorica Dăncilă este ”un document ipocrit, populist, care uită de o mare mare parte dintre cetăţeni şi ignoră probleme fundamentale”, consideră Bogdan Hossu, liderul confederației sindicale Cartel Alfa.

”«Pactul Naţional pentru bunăstarea românilor», propus de PSD, este un document ipocrit, populist, care uită de o mare mare parte dintre cetăţeni şi ignoră probleme fundamentale, precum reformarea sistemului de impozitare şi modificarea legislaţiei muncii şi a dialogului social. Sunt doar elemente de susţinere a unui program electoral fără susţinere financiară”, a transmis, miercuri, liderul sindical, prin intermediul unui comunicat de presă.

Hossu afirmă că un pact naţional care prevede respectarea unor legi deja adoptate şi care se presupune că au trecut prin filtrul consultărilor şi dezbaterilor ”arată cât de distorsionată este perspectiva politicienilor asupra procesului legislativ”.

Lierul Cartel Alfa consideră că ”partidele politice nu arată nicio preocupare pentru modificarea actualului sistem de impozitare, profund inechitabil prin cota unică şi prin plasarea întregii poveri fiscale pe salariaţi”.

”În mod ipocrit, singura grijă a PSD-ului este de a menţine neschimbată impozitarea lucrătorilor independenţi, un sistem profund nedrept care-i împovărează pe cei cu venituri mici şi oferă în schimb înlesniri celor cu venituri mari şi foarte mari”, a mai afirmat Hossu.

”Democraţia la locul de muncă, dreptul neîngrădit al lucrătorilor la asociere şi negociere colectivă sunt elemente care determină o distribuţie echilibrată a rezultatelor economice. Lipsa acestor mecanisme în România duce la polarizare, precarizare a lucrătorilor, degradarea condiţiilor de muncă şi migraţie. În ciuda uşoarei creşteri din ultimii doi ani a ponderii salariilor în PIB, determinate de creşterile din sectorul public, în România rezultatele economice sunt distribuite dezechilibrat, o treime câtre lucrători şi două treimi către capital, când proporţia firească ar fi invers”, a mai transmis liderul Cartel Alfa.

Confederaţia Naţională Sindicală ”Cartel ALFA” reaminteşte partidelor politice parlamentare, atât celor de la guvernare, cât şi din opoziţie, că în cadrul UE, aşa cum prevede Tratatul de funcţionare al Uniunii, ”statele promovează dezvoltarea bazată pe o economie socială de piaţă, printr-o creştere economică echilibrată, cu un nivel înalt de protecţie şi măsuri care să realizeze justiţia socială”.