Pensiile românilor ar fi trebuit să crească din luna septembrie cu 40%. Se pare că acest lucru nu mai este posibil. S-a vehiculat deja procentul de 10%. Chiar și analiza celor de la Standard&Poor’s anunţă că probabil România va majora punctul de pensie cu 10% pentru că atât ar permite situaţia economică a ţării în momentul de faţă.

Violeta Alexandru spune adevărul despre pensii

Violeta Alexandru spune că deocamdată se fac calcule atât la Ministeul Muncii, cât și la cel al Finanțelor.”În baza analizelor pe care Ministerul Finanţelor Publice le va prezenta cabinetului în câteva săptămâni se va lua o decizie. Într-adevăr luăm în calcul toate aceste semnale pe care le dau agenţiile de rating, dar adevărata sursă şi cea pe care ne bazăm este cea care rezultă din situaţia încasărilor la buget.

De aceea am şi investit în această perioadă foarte mult în revenirea în activitate în sprijinul angajaţilor şi al angajatorilor să revină în activitate, pentru că bugetul se alimentează din contribuţiile noastre ale tuturor. În ceea ce mă priveşte, în ceea ce-i priveşte pe colegii mei, cu siguranță în scurtă vreme Ministerul Finanţelor Publice, prezentându-ne aceste date financiare, pentru că este sursa oficială de informaţii, vom putea să venim cu clarificările necesare.

Sunt nişte semnale importante pe care le primim, sunt în mod evident lucruri care ne arată că trebuie să fim responsabili cu privire la sustenabilitatea creşterii pensiilor, dar personal sunt de părere că ar trebui să avem o discuţie pe baza evaluărilor pe care le fac colegii mei de la finanţe. Aşa că în scurtă vreme, sunt de acord cu dumnevoastră, în cel mai scurt timp posibil trebuie comunicat oamenilor care este situaţia şi în ce măsură apar modificări”, a spus ministrul la România TV.

Speranțe ar mai fi pentru o mărire cu 40%. „În buget, aşa cum cunoaşteţi, există o estimare, bugetare pentru 40%, de aici plecăm. Aceasta este realitatea de la care plecăm. Funcţie de situaţia încasărilor, în mod evident, lucrăm cu Ministerul Finanţelor Publice pentru a le pune la dispoziţie toate datele necesare astfel încât să fundamenteze o propunere, dacă se justifică să fundamenteze o propunere pentru opţiunea pe care o vor avea. Da, punem la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice toate datele pe care le avem, inclusiv informaţii care să-i ajute să deceleze între categorii de pensii. Cu siguranţă vor avea toate aceste date de la noi. În ceea ce mă priveşte, consider că o analiză în acest domeniu trebuie să fie dată publicităţii în cel mai scurt timp posibil”, a mai spus ministrul.