Consumul de alcool este deseori asociat cu excesul și efectele dăunătoare pe care acesta le poate avea asupra organismului. Cu toate acestea, numeroase studii relevă faptul că vinul este un aliment cu proprietăți benefice medicale și nutriționale și, consumat cu moderație, poate fi un bun anestezic, vasodilatator, diuretic, energizant, antialergic, pe scurt, un factor de echilibru în alimentația zilnică, cu o reală valoare profilactică.
Multe regimuri de slăbit elimină cu desăvărșire alcoolul, incluzând, la grămadă, și vinul în această categorie. Eu vă invit să vă gândiți bine înainte de a tăia vinul din dieta voastră zilnică de dragul siluetei. Și vă ofer și câteva argumente în acest sens.
Taninurile sunt componente fundamentale ale vinului. Ele dau structură și gustul acela pe care noi îl numim „sec“. De fapt, este vorba despre acțiunea astringentă a acestor taninuri asupra papilelor noastre gustative. Ei bine, se spune că un pahar de vin roșu, sec și foarte corpolent, băut înainte de masă, îți oferă o oarecare stare de sațietate, legată, de fapt, tot de aceste taninuri care-ți „căptușesc“ practic stomacul cu efectul lor astringent. Iar un pahar de vin roșu nu are mai mult de 120 de calorii, în afară de cazul în care este de fapt o vază. Vinul vă ajută să mâncați mai puțin și mai încet – știți vorba aceea cu ochii care sunt mai mari decât stomacul. Uneori, ajungem să mâncăm mai mult decât putem duce pur și simplu pentru că ochii și mintea poftesc. Iar nutriționiștii ne învață că un mod practic de a-ți domoli pofta este să mănânci mai încet. Nimic mai simplu! Un pahar de vin te poate ajuta. Gustă din el printre înghițituri, admiră-i calitățile, gândește-te cum rimează aroma lui cu cele din mâncare. Practic, savurează acel pahar de vin la masă, iar asta te va ajuta să savurezi și mâncarea. Nu doar să o înfuleci pe nerăsuflate. Și apoi, să te întrebi dacă nu cumva ai înghițit un urs din neatenție. Un pahar de vin la masă te binedispune – asta cred că nu mai trebuie să vă spun eu. În plus, după ce ați tăiat mai toate lucrurile cu gust din regimul vostru ca să reveniți la greutatea care v-a consacrat, aveți nevoie de o recompensă. Nu, nu ciocolată! Sugestia mea este un pahar de vin pe zi.
Și vin, și bere
Alcoolul este deseori eliminat din dietă în timpul regimurilor de slăbire. Cu toate acestea, există nutriționiști care sunt de părere că mult mai indicat ar fi consumul moderat, nu abstinența. Bineînțeles, una dintre întrebările care apar atunci foarte frecvent este: „ce-ar fi mai sănătos să beau din când în când, bere sau vin?“. Răspunsul ar fi câte un pic din fiecare. Consumul moderat de alcool, fie că vorbim despre un pahar de bere, de vin sau un păhăruț de țuică, te va păzi de afecțiuni ale inimii care sunt destul de frecvente, mai ales la bărbați, după 40 de ani. Însă nutriționiștii îți pot confirma că există și beneficii adiționale.
Vinul conține antioxidanți, iar berea conține vitamina B și siliciu, care întărește oasele și previne osteoporoza. În plus, studiile făcute de-a lungul ultimelor decenii au confirmat teoria, extrem de populară, că berea consumată moderat previne riscul apariției pietrelor la rinichi.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook:
Theliquorstore.