Cupola de căldură ”Lucifer” aduce temperaturi istorice în Italia. Pompierii duc lupte eroice pentru a stinge incendiile.

Autoritățile au emis alerte cod roșu la nivel național din cauza caniculei și i-au sfătuit pe locuitori să se pună la adăpost.

Cupola de căldură ”Lucifer” aduce temperaturi istorice în Italia. Vreme extremă în Europa

Cupola de căldură incendiară denumită ”Lucifer”, care a adus temperaturi record în sudul Europei și a provocat incendii, se îndrepta joi spre Portugalia și centrul Italiei , în timp ce aerul fierbinte din Sahara continua să înghită părți mari din Marea Mediterană.

Anticiclonul saharian a lovit Sicilia miercuri împingând mercurul din orașul Siracuza la un nivel record de peste 48 de grade Celsius și provocând peste 500 de incendii.

Este cea mai recentă perioadă de vreme extremă din Europa, după ce inundațiile puternice au lovit miercuri nordul Turciei, în timp ce incendiile sălbatice au continuat să ardă în Grecia și Italia, iar temperaturile au atins 50,3 grade Celsius în Tunisia .

Iar mișcarea continuă a anticiclonului spre nord, prin Italia continentală, Portugalia și Spania, a sporit temerile cu privire la incendiile sălbatice care pun vieți în pericol pe tot continentul.

Raport al ONU înfricoșător

Această evoluție a vremii vine după ce un raport al ONU înfricoșător a avertizat luni că lumea se confruntă deja cu efectele schimbărilor climatice și că acestea urmează să se înrăutățească rapid.

Sicilia a înregistrat ieri cea mai ridicată temperatură din Europa, când s-a topit într-o ”cupolă de căldură” de peste 48 de grade Celsius, în timp ce aerul cald din Sahara continua să înghită părți mari din regiunea mediteraneeană.

Serviciul de informare agricolă-meteorologică din regiune (SIAS) a declarat că a fost înregistrat un record de 48,8 grade Celsius în orașul Siracuza, care se află pe coasta de sud-est a insulei, după ce un anticiclon, supranumit ”Lucifer”, a străbătut toată țara.

Cea mai înaltă temperatură înregistrată anterior pe continentul european a fost de 47,7 grade Celsius la Atena în 1977. Temperatura din Sicilia este încă confirmată independent de Organizația Meteorologică Mondială (OMM).

În timp ce Lucifer continua să străbată națiunea, primarul Siracuzei, Francesco Italia, a declarat ziarului italian La Repubblica că valul de căldură al Siciliei ”ne îngrijorează”, potrivit dailymail.co.uk.

”Căldura e insuportabilă”

El a spus: ”Suntem devastați de incendii și ecosistemul nostru – unul dintre cele mai bogate și prețioase din Europa – este în pericol. Suntem în plină urgență”.

Locuitorii sicilieni au descris miercuri căldura drept ”insuportabilă” și au spus că temperaturile îngreunează respirația.

”Este foarte greu să respiri, chiar și ieșind afară, există un soi de vânt cald și face foarte greu să respiri”, a declarat un locuitor.

Ministerul Sănătății din Italia a emis alerte ”roșii” pentru căldură extremă pentru mai multe regiuni.

Rezidenții au primit puține sfaturi din partea autorităților, care au constat în avertismente ”pentru bătrâni să rămână înăuntru și să se răcorească”.

Locuitorii din Sicilia se bazează pe aerul condiționat în unele case.

Pompierii din Italia au declarat că au fost implicați în peste 3.000 de operațiuni de stingere a incendiilor în Sicilia și Calabria în ultimele 12 ore, deoarece nivelul de mercur din termometre a continuat să crească și să aducă schimbări severe ale presiunii atmosferice.

Ei au spus că situația este acum ”sub control” pe insulă, dar mass-media locală a raportat că arborii și pământul ardeau în munții Madonie, la aproximativ 100 km de capitala siciliană Palermo și în micul oraș Linguaglossa, pe versanții vulcanului Etna.

”Este o catastrofă”

”Orașul nostru a fost cu adevărat invadat de foc. Este o catastrofă … Trăim câteva momente foarte triste ”, a spus Giovanna Licitra, din satul Giarratana din sudul insulei, care a fost lovită miercuri de incendii.

Au fost raportate daune grave și în Calabria, vârful ”cizmei” Italiei.

Corpul ars al unui bărbat în vârstă de 79 de ani a fost găsit miercuri în zona Reggio Calabria, în timp ce un alt bărbat, în vârstă de 77 de ani, a murit în aceeași regiune după ce a încercat să-și protejeze turma de flăcări, au raportat agențiile de presă.

Moartea lor urmează celor ale unei femei în vârstă de 53 de ani și a nepotului ei de 35 de ani, tot din Reggio Calabria, care au murit vinerea trecută încercând să salveze plantația de măslini a familiei.

Trei zile de doliu național în Tunisia

Săptămâna trecută serviciul de pompieri din Italia s-a luptat, de asemenea, cu flăcări în orașul sudic Gravina in Puglia și San Giacomo degli Schiavoni, mai la nord, după incendii în Sicilia și Pescara în weekend.

Autoritățile regionale din Sicilia au declarat starea de urgență ca urmare a incendiilor, în timp ce 50 de echipe voluntare de stingere a incendiilor din toată Italia au zburat pentru a ajuta la lupta împotriva flăcărilor.

Cipru, Grecia și Turcia au fost, de asemenea, lovite de incendiile sălbatice pornite de vremea caldă și întețite de vânturile puternice.

De-a lungul Mediteranei, Algeria a fost, de asemenea, afectată de incendii, țara nord-africană declarînd joi trei zile de doliu, după ce numărul morților a crescut la 69.

Sursă foto: Dreamstime.