Noi reguli pentru platformele online! Italia vrea să ajute creatorii de conținut

Decretul menționat de Reuters adoptă legislaţia europeană privind drepturile de autor aprobată în 2019 pentru a ajuta creatorii de conținut să facă faţă concurenţei jucătorilor cu poziţii dominante pe internet, care le erodează veniturile din publicitate.

Așadar, regulile Uniunii Europene vizează obligarea Google  şi a altor platforme online, precum Facebook, să semneze acorduri de licenţiere cu publisheri şi alţi producători de conţinut.

Se va stabili cât de mult ar trebui să plătească platformele

Sursa anterior citată mai arată că, în conformitate cu legislaţia propusă, care urmează să fie finalizată, autoritatea de supraveghere a comunicaţiilor din Italia va primi competenţe pentru a stabili criteriile care determină cât de mult ar trebui să plătească firmele mari bazate pe internet pentru utilizarea conţinutului publisherilor.

Acest lucru ar oferi publisherilor o bază pentru a negocia condiţii contractuale mai bune.

În absenţa unui acord, oricare dintre cele două părţi va putea face apel la autoritatea de reglementare pentru a stabili cât ar trebui să plătească platformele online, a arătat proiectul. De asemenea, decretul împiedică giganţii online să blocheze orice conţinut în aşteptarea unei negocieri cu publisherii.

Guvernul italian urma să aprobe joi decretul, acesta având nevoie să fie adoptat şi de Parlament pentru a intra în vigoare.

Sursa foto: Dreamstime