Mai multă transparență privind salariul pentru angajatorii din România

Angajatorii din România au început să adopte o practică de transparență privind salariul, afișând veniturile oferite în anunțurile de angajare. Potrivit specialiștilor, această transparență crește succesul la recrutare pentru companii și oferă candidaților o imagine clară asupra potențialelor câștiguri.

Pe cea mai mare platformă de recrutare din țară, peste 40% dintre anunțurile de angajare includ deja informații despre salariu, iar aceste joburi sunt cele mai căutate. Această mișcare vine în contextul unei directive europene care impune afișarea salariilor pentru toate companiile până în 2026.

Domeniile care au o dovadă de cel mai ridicat nivel de transparență salarială sunt retailul, zona de servicii, zona de construcții, zona auto, chiar și turismul și HoReCa, a declarat Ana Călugăru, head of communications, potrivit Antena 3 CNN.

De asemenea, se observă că, în special, pentru pozițiile entry-level sau pentru job-urile blue collar este cea mai cel mai ridicat nivel de transparență, a adăugat ea.

Cu toate acestea, nu toți angajații sunt încântați de această regulă, exprimându-și temerile legate de posibile conflicte interne și frustrări. Există îngrijorări că angajații noi ar putea câștiga mai mult decât cei vechi, generând tensiuni în echipă.

angajare
Sursa: Dreamstime

Grilele salariale vor fi publice în UE până la jumătatea anului 2026

Uniunea Europeană a impus ca până la jumătatea anului 2026, grilele salariale să fie publice, iar angajații să poată solicita informații despre veniturile colegilor lor.

„Un Java specialist care pornește de la 2.000 de euro, poate să ajungă până la 4.000 euro net dacă este extrem de senior. Team leader-ul, care la fel poate să pornească de la 2.000 și să ajungă la 5.000 euro net. Un contabil șef care poate câștiga de la 1.500 euro la 2.500 euro net, un manager de recrutare care poate porni de la 2.000 euro și ajunge la 2.500 euro net”, a declarat Sorina Faier, specialist HR.

Românii privesc în general pozitiv această schimbare, apreciind că este mai bine să știe salariul de la început. Cu toate acestea, în multe companii, salariile șefilor rămân confidențiale.

Un sondaj recent arată că aproape 41% dintre angajați sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți de actualul loc de muncă, salariul fiind unul dintre principalele motive de frustrare. La acestea se adaugă relația cu managerul și lipsa recunoașterii profesionale. Salariul este motivul menționat de 67,3% dintre respondenți, fiind, de asemenea, argumentul care cântărește cel mai greu atunci când decid să accepte o ofertă de job.