Cod Roșu de ploi torențiale în Caraș-Severin și Cod Portocaliu de furtuni în București

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), avertizarea meteo a intrat în vigoare la ora 20:25 şi va fi valabilă până la ora 21:25 pentru localităţile Oravița, Răcășdia și Ciclova. Se anunță averse torențiale ce vor acumula peste 30…40 l/mp. În ultimele două ore, deja s-au acumulat cantități de apă de peste 50 l/mp.

Până la ora 21:30, în București, se anunță averse torențiale, ce vor acumula peste 25…30 l/mp, fiind înregistrate descărcări electrice și intensificări ale vântului.

În Caraș-Severin, curțile oamenilor sunt inundate

ISU Caraș-severin a intervenit deja în Oravița pentru evacuarea apei din curțile inundate și pentru evacuarea apei din subsolul Spitalului din Oravița.

În sprijinul pompierilor a venit o autospecială de primă intervenție de la Detașamentul de Pompieri Reșița cu două motopompe transportabile și o autospecială de primă intervenție cu o motopompă transportabilă de la Secția de Pompieri Moldova Nouă.

ANM anunță vijelii, grindină și caniculă în România

Administrația Națională de Meterologie (ANM) a emis un nou Cod Galben de vreme severă. Potrivit meteorologilor, vremea va deveni instabilă în mai multe județe, iar canicula va alterna cu furtuni violente.

Codul Galben va fi valabil marți, 4 iunie, între orele 12:00 și 23:00. În zonele montane, local în Transilvania și în nord-vestul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp

În următoarele zile, fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe arii mai extinse.

De asemenea, miercuri, 5 iulie 2023, și joi, 6 iulie 2023, vremea va deveni caniculară în România, iar disconfortul termic înregistrat va fi unul ridicat. În aceste două zile, indicele temperatură-umezeală (ITU) ar putea atinge sau chiar depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi, se arată în prognoza meteo a celor de la ANM (Administraţia Naţională de Meteorologie).

Informarea meteo de disconfort ridicat este valabilă pentru întreg teritoriul României, pentru următoarele trei zile, adică marţi, miercuri şi joi. Mercurul din termometre va urca până la 32-35 de grade Celsius, în timp ce temperaturile minime vor fi de 18-20 de grade Celsius.

Cerul va fi variabil. În perioada după-amiezii vor fi înnorări temporare, atunci existând şi condiţii pentru ploi, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.