Cercetătorul Dragoș Toma a explicat că zona Gorjului, a Făgărașului și a Banatului au potențialul de a da cutremure peste 5,5, dar nu mai mari probabil de 6,5.

Totodată, acesta a subliniat că oamenii trebuie să se pregătească pentru un cutremur puternic, deoarece „poate veni oricând”.

În 100 de ani sigur o să avem un cutremur puternic în zona Vrancea

„Zona Gorjului este undeva soră și cu zona Făgăraș-Câmpulung și cu Banat și cu zona danubiană, cu un potențial de a da cutremure peste 5,5, dar nu mai mari probabil de 6,5. Oricum ar fi, noi tot trebuie să ne pregătim pentru un cutremur puternic.

Acesta poate veni oricând. În 100 de ani sigur o să avem un cutremur puternic în zona Vrancea, dar și în alte zone crustale. Trebuie să fim pregătiți începând cu acum”, a spus Dragoș Toma, conform stirileprotv.ro

Un cutremur cu magnitudinea de 4,3 a avut loc în Târgu Jiu

Trebuie menționat că anunțul acestuia a venit după ce un cutremur cu magnitudinea de 4,3 i-a scos în stradă și vineri pe oamenii din Târgu Jiu.

Epicentrul a fost la aproximativ 20 de kilometri de Târgu Jiu, iar angajații Prefecturii și ai Consiliului Județean, care lucrează în aceeași clădire, au ieșit afară imediat ce cutremurul s-a oprit.

Valul de seisme a lăsat fisuri în pereți și cu toate că structura de rezistență nu a fost afectată, unii salariați sunt îngrijorați.

„De data asta pe verticală, nu a mai fost stânga dreapta, s-a simțit destul de rău. E greu, dar trebuie să ne obișnuim”, a declarat Cosmin Popescu, președintele CJ Gorj.

Vor fi cutremure în zona respectivă săptămâni la rând

Cercetătorul Dragoș Toma a spus că săptămâni la rând vom mai avea cutremure în zona respectivă, deoarece „așa funcționează pământul în cazul acestei situații”. Probabilitatea ca zona Gorjului să activeze și altele este redusă, potrivit cercetătorului.

„Din păcate, săptămâni la rând vom mai avea cutremure în zona respectivă. Așa funcționează pământul în cazul acestei situații. Sper să nu fie mai mari de 5”, a subliniat Dragoș Toma.

Trebuie menționat că seismele din zona respectivă se produc la adâncimi mari și pot afecta puternic și jumătate de țară.