Legea împotriva promovării homosexualităţii în rândul minorilor, a generat controverse în Europa, realtează AFP. Mai exact, au început mai multe dezbateri neobșinuite în cadrul summitului celor 27 de ţări de la Bruxelles, potrivit participanţilor.

Premierul Belgiei susține că nu a fost vorba despre discuții diplomatice, ci despre o confruntare.

”Nu a fost o discuţie diplomatică, a fost mai degrabă o confruntare”, a comentat premierul belgian Alexander De Croo, calificând acest moment drept „istoric”.

În același timp, legea lui Viktor Orban a determinat 17 state membre, printre care Franţa, Germania, Olanda, Italia şi Belgia, să le scrie liderilor UE Charles Michel şi Ursula von der Leyen şi secretarului general al ONU Antonio Guterres (invitat la summit) despre necesitatea de a susţine valorile europene.

De Croo a subliniat că ”aproape toţi” participanţii l-au criticat pe liderul suveranist, care nu a putut conta decât pe sprijinul omologului său polonez şi ‘puţin’ pe al celui sloven.

Angela Merkel susține  pe de altă parte că discuția a fost una sinceră, iar toți liderii europeni au fost destul de clari în legătură cu poziția lor în fața acestei legi.

”Discuţia a fost animată şi foarte, foarte sinceră. Am fost cu toţii foarte clari în ceea ce priveşte valorile fundamentale care sunt importante pentru noi”, a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

Viktor Orban le răspunde liderilor UE

Premierul ungar a venit în întâmpinerea liderilor UE, explicând ce prevede de fapt legea sa. Totodată, acesta i-a acuzat pe aceștia că nu ar fi citit complet documentul.

”Legea nu se referă la homosexuali, (ci) la modul în care părinţii vor să îşi educe copiii în materie de sex”, a spus Orban, acuzându-i pe omologii săi europeni că nu au citit-o.

La scurt timp după discuții, mininstrul ungar al Justiției a postat un mesaj în care susține că Ungaria nu dorește să părăsească UE.

”Ungaria nu doreşte să părăsească UE. Dimpotrivă, vrem să o salvăm de ipocriţi”, a scris pe Twitter ministrul ungar al justiţiei, Judit Varga.

Amintim faptul că, mai mulți lideri europeni au lansat acuzații dure la adresa Ungariei.

Premierul olandez, Mark Rutte, pe de altă parte, a lansat un atac dur asupar ungurilor. Acesta a subliniat faptul că, Ungaria, cu legea sa, nu mai are „nimic de făcut în Uniunea Europeană”.

În același timp, acesta i-a spus lui Viktor Orban că, dacă nu-i plac valorile UE, ar trebui să activeze articolul 50 din tratat „care a fost creat în acest scop” şi să părăsească Uniunea – aşa cum au făcut britanicii, potrivit unei surse europene.

Premierul luxemburghez, Xavier Bettel, a declarat că s-a depăşit o „linie roşie”, iar suedezul Stefan Lofven a avertizat că concetăţenii săi nu doresc să „trimită bani către o ţară” care acţionează în acest fel, deşi fondurile europene reprezintă o importantă mană cerească pentru Ungaria.

În ceea ce privește prevederile legii lui Viktor Orban,  documentul prevede că „pornografia şi conţinutul care prezintă sexualitatea sau promovează devierea identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor sub 18 ani”.

Președintele francez nu a fost nici el încântat de prevederile acesteia. Această lege ”nu mi se pare că este conformă cu valorile noastre”, a apreciat preşedintele francez, Emmanuel Macron, sperând să poată să-l convingă pe liderul ungar de o ”schimbare a acestui text”.