Viitoarea lege a pensiilor va fi trimisă în Parlament în 2022. Cristian Ghinea: Pensiile speciale sunt o rușine

Ministrul Fondurilor Europene a declarat luni seara că sistemul de pensii din România are două mari probleme. Cristian Ghinea a spus că acesta nu este sustenabil și că nu este nici echitabil, făcând referire la pensiile mici pe care le primesc anumiți români, după o viață de muncă, în comparație cu alții.

„Avem două probleme mari cu sistemul de pensii în România. Unu: nu este sustenabil, în sensul în care în fiecare an trebuie să mutăm o parte de bani de la buget pentru acoperirea deficitului la pensii, şi doi: nu este echitabil, e diferenţă prea mare între pensiile mici şi pensiile mari, ca să nu mai spun de pensiile speciale.”, spune el.

Noua Lege a pensiilor trebuie să asigure sustenabilitatea pe termen lung

Ministrul a adăugat că noua Lege a pensiilor trebuie să asigure sustenabilitatea pe termen lung și că trebuie să existe un plan prin care politicienii să nu mai promită creșteri din pix.

”Şi atunci direcţia în care mergem în zona asta, o nouă lege a pensiilor care să asigure o sustenabilitate pe termen lung, nimeni nu spune că pe termen scurt, imediat trebuie să facem ceva, dar trebuie să avem un plan care să presupună, în primul rând, să nu mai vină fiecare politician şi să promită creşteri din pix şi să se întâmple.”, mai spune ministrul.

Pensiile mici trebuie majorate primele

Ministrul Cristian Ghinea a mai spus că majorările de pensii trebuie să înceapă cu pensiile mici. În ceea ce privește pensiile speciale, ministrul spune că sunt o rușine și că trebuie să fie legate de contributivitate.

”Noi, ca ţară, să avem o creştere a pensiilor predictibilă, în funcţie de nişte indicatori statistici, în funcţie de cum se scumpeşte viaţa, de pildă, şi pe de altă parte atunci când creştem pensiile să începem cu alea mai mici, nu trebuie să creştem la toată lumea proporţional. Şi, evident, pensiile speciale, care sunt o ruşine după părerea mea, modul în care oameni tineri, în puterea muncii, ies la pensie, asta este o ruşine, trebuie să le reducem, trebuie să le legăm de contributivitate în limitele pe care ni le permite Curtea Constituţională”, a declarat Cristian Ghinea, luni seară, la TVR.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că viitoarea lege care va reforma sistemul public de pensii în România va fi trimisă în Parlament în cursul anului viitor.

Sursă foto: Dreamstime